Кафедра буріння свердловин провела практично-лабораторні тренінги для фахівців ПАТ «Укргазвидобування»

Упродовж жовтня-листопада 2019 в  лабораторії бурових промивальних рідин  кафедри буріння свердловин Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу   відбувся  тренінг  для  фахівців ПАТ  «Укргазвидобування».  

Учасниками практично-лабораторного тренінгу стали 49 осіб, серед яких –  фахівці бурових відділень філії БУ «Укрбургаз» (Шебелинське ВБР, Хрестищенське ВБР, Полтавське ВБР та Стрийське  ВБР).

 Враховуючи досвід попереднього тренінгу, викладачі кафедри – професор Михайло Мислюк та доценти Ольга Бейзик й Володимир  Богославець,  удосконалили завдання  учасникам  тренінгу  стосовно практичних  компетенцій  приготування  бурових промивальних рідин (БПР),  їхньої хімічної обробки  та проведення лабораторних аналізів БПР згідно із стандартами  Американського нафтового інституту (АРІ).  З урахуванням побажань учасників  тренінгу особливу увагу акцентували на проведенні хімічного аналізу  бурових промивальних рідин.

Під час дискусій та обговорень інженери та лаборанти  обмінювалися своїм досвідом у практичних  компетенціях стосовно ухвалення раціональних рішень для регулювання параметрів бурових розчинів від технологічних меж. Їм доводилося в короткі терміни запропонувати хімічну обробку бурових розчинів та реалізувати її в лабораторних умовах  для відновлення структурно-механічних властивостей.

На випускному кваліфікаційному іспиті учасникам тренінгу було запропоновано комплексні завдання  з  практично-технологічних розрахунків для приготування   бурових розчинів  та їхньої  хімічної обробки, з якими вони успішно впорались.

Українська