За підтримки Уряду Німеччини та GIZ ІФНТУНГ розпочинає підготовку високопрофесійних енергоаудиторів

У Київському політехнічному інституті ім. Ігоря Сікорського 11 квітня відбулась презентація програми «Вищі навчальні заклади – платформа для підготовки висококваліфікованих енергоаудиторів». Захід проведено в рамках реалізації проекту «Підтримка національного Фонду енергоефективності та програми екологічних реформ (S21) в Україні», який впроваджується відповідно до угоди між Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України та Німецьким товариством міжнародного співробітництва GIZ Gmbll.

Від Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу в презентації програми з підготовки енергоаудиторів на базі ЗВО взяли участь проректор з науково-педагогічної роботи, професор Максим Карпаш та доцент кафедри енергетичного менеджменту та технічної діагностики Ігор Рибіцький. Відзначимо, що ІФНТУНГ входить до тієї невеликої кількості університетів, які мають досвід підготовки фахівців з обстеження інженерних систем та проведення аудиту енергетичної ефективності будівель. Зокрема, університетом уже було підготовлено понад 30 енергоаудиторів. Навчання та атестація фахівців здійснюється при Центрі сталого розвитку на базі кафедри енергетичного менеджменту та технічної діагностики.

Розпочинаючи захід, віце-прем’єр міністр  ̶  Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко зазначив: «На сьогодні ринок енергоефективності України потребує 5-7 тисяч енергоаудиторів. Від їх лідерської позиції, компетентної та фахової роботи залежить успішність впровадження реформи енергоефективності в Україні. А горизонт для їхньої діяльності масштабний: починаючи від соціального і житлового сектору,  закінчуючи транспортом, підприємствами енергетики і промисловістю». Також він наголосив, що програма з підготовки енергоаудиторів дасть можливість університетам залучити бізнес і почати розробку нових стартапів. «Це дозволить фінансувати викладацький склад і студентські рішення. Бізнес потребує нових технологічних рішень, тому він готовий інвестувати у цих напрямках», - відзначив Г. Зубко.

За словами Міністра, саме від компетентності майбутніх енергоаудиторів залежатиме, наскільки швидко просуватиметься реформа енергоефективності вперед. Без підготовки енергоаудиторів, без якісного аналізу споживання ресурсів рухатися вперед на шляху впровадження реформи неможливо.

Основною частиною зустрічі була презентація українських ЗВО, які є учасниками програми співпраці. Представники університетів поставили свої підписи на постері з мапою України та назвами їхніх закладів вищої освіти.

Так, за підсумками зустрічі, 34 ЗВО з усіх регіонів долучаються до проекту й розпочинають підготовку високопрофесійних енергоаудиторів за підтримки Уряду Німеччини та GIZ.

Українська