Дізнайся групу крові – стань донором

 

“Твоя крапля крові – початок моря життя”. Під таким девізом ГО «Донори Прикарпаття» за підтримки ректорату ВНЗ провела в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу акцію «Дізнайся групу крові – стань донором». За допомогою спеціальних медичних, лабораторних сироваток студенти, викладачі та працівники університету мали змогу дізнатися свою групу крові та резус-фактор буквально за дві-три хвилини. В цьому їм допомагали студенти-волонтери Івано-Франківського національного медичного університету, які пройшли відповідне навчання у своєму навчальному закладі та спеціальне додаткове навчання за допомогою працівників Івано-Франківської обласної станції переливання крові.

Нам вдалось поспілкуватись з головою ГО «Донори Прикарпаття» Людмилою Лінник-Савка та дізнатись більше про організацію, яку вона очолює та донорство загалом.

“Організація «Донори Прикарпаття» створена в першу чергу для пропагування безоплатного донорського руху в Україні. Ми намагаємося мотивувати людей, особливо молодь, до того, щоб вони здавали кров і з цією метою проводимо різні освітньо-медичні акції. «Дізнайся групу крові – стань донором» є однією з таких акцій.

Основною метою нашої організації є створення бази даних термінових донорів, до яких можна звернутися в разі гострої потреби, критичної ситуації і вони прийдуть аби безкоштовно здати кров. Це фактично наше надзавдання і для цього нам потрібно популяризувати донорство і доносити інформацію про нього до якомога більшої кількості людей. Раніше ми вже організовували різні заходи, що пропагують ідею донорства в Івано-Франківську, однак Університет нафти і газу є першим серед вищих навчальних закладів, де ми проводимо такого роду акцію”, - стверджує очільник ГО «Донори Прикарпаття» Людмила Лінник-Савка.

На замітку людям, які захочуть здати кров

Ми поцікавились в пані Людмили які вимоги ставлять до майбутніх донорів крові. За словами організатора акції, бажаючим здати свою кров необхідно врахувати наступні фактори:

  • Вік від 18 до 60 років;
  • Вага не менше 50 кг;
  • Відсутність захворювань на гепатит, туберкульоз, венеричні захворювання, ВІЛ, тощо;
  • Відсутність хірургічного втручання протягом року;
  • Відсутність татуювань та пірсингу, зроблених протягом року;
  • Ніякого прийому антибіотиків протягом останніх трьох тижнів.

Інформацію про повноцінний перелік вимог/протипоказань ви зможете отримати, відвідавши Івано-Франківську обласну станцію переливання крові.

Напередодні здачі крові слід дотримуватися спеціальної дієти – не вживати жирну, молочну їжу та напої, що містять алкоголь.

Також варто знати, що будь-яка група крові є дуже цінною. Завжди є попит на  I-шу, II-гу групи крові та дефіцит IV-ої. Надзвичайно цінними є донори з від’ємним резус-фактором.

З метою промоції донорства ГО «Донори Прикарпаття» планує і в майбутньому проводити подібні акції в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу. 

 

Українська