Доступно про складне: як емоції впливають на економічні рішення

З аншлагом в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу пройшла лекція всесвітньовідомого українського економіста, випускника університету — Романа Шеремети. Щоб дізнатись, що таке поведінкова економіка та як впливають соціальні й емоційні чинники на прийняття економічних рішень, в стінах ІФНТУНГ зібрались студенти, викладачі, випускники університету, представники громадських організацій та зацікавлені жителі міста. Це й не дивно, адже не щодня випадає нагода поспілкуватись з кращим економістом світу українського походження (займає перше місце у міжнародному рейтингу IDEAS – 2018 серед кращих молодих економістів світу; поділяє перше місце у рейтингу Forbes – Top Economic Thinkers – 2015).
Привітали гостя в стінах рідного університету проректор з наукової роботи Ігор Чудик та директор Інституту економіки та менеджменту Олег Дзьоба та завідувач кафедри прикладної економіки Уляна Бережницька, яка, до слова, була одногрупницею Романа. За їхніми словами, Роман Шеремета — це чудовий приклад того, як можна отримати відповідні знання в ІФНТУНГ і стати всесвітньовідомим економістом.
Сфера наукових інтересів Романа Шеремети пов’язана з експериментальною, поведінковою економікою, теорією ігор і розв’язанням конфліктів. Тему лекції обрав відповідну – «Поведінкова економіка» (такий курс науковець викладає в Університеті Кейс Вестерн Резерв). До неї готувався більше десяти годин і виключно за англомовними ресурсами, стараючись максимально адаптувати під українські реалії. «Поведінкова економіка – це передова наука, яка дивиться на економічну модель з точки зору людини, її поведінки, психології, це фундаментальна основа будь-якої економічної моделі. На жаль, ця тема є малодослідженою нашими українськими науковцями. Своїми візитами я сподіваюсь заохотити українських економістів, зокрема й науковців ІФНТУНГ, до проведення ґрунтовних досліджень в цій галузі, відкриття експериментальних лабораторій, і як наслідок – це підвищить рівень економічних досліджень в нашій країні. Знаю, що в ІФНТУНГ викладачі зацікавлені в цьому, і ми спільно, починаючи із зусиль на місцевому рівні, будемо старатись щось міняти «знизу-вгору»!», – розповідає гість. 
Науковець наголосив, що зараз економіці України надзвичайно потрібні молоді фахові економісти, нові ідеї, думки, які зможуть вивести економіку нашої держави на якісно новий рівень розвитку. Роман переконаний, що саме молоді науковці та студенти університету стануть каталізатором позитивних змін в економіці держави.
Варто відзначити, що Роман Шеремета залишається палким патріотом України, він активно співпрацює з українськими громадськими організаціями в США, які вболівають за її долю, з приємністю спостерігає за позитивними змінами в Івано-Франківську, в рідній Alma mater. Також заявляє про своє бажання та готовність допомагати своїй Батьківщині словом і ділом. Уже найближчим часом Роман планує створити в Україні спеціальну експериментальну лабораторію, де можна буде в контрольованих умовах проводити тестування економічних моделей на їхню дієвість.

Довідково. Роман Шеремета – випускник фізико-математичного ліцею та Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу. В ІФНТУНГ він навчався з 1999 по 2003 рр. за спеціальністю "Економіка підприємства паливно-енергетичного комплексу" й отримав диплом бакалавра за напрямом "Економіка підприємства".

До його наукового надбання входить близько 100 наукових статей та монографій в галузях експериментальної економіки, теорії ігор, поведінкової економіки, вирішення конфліктів, організації промисловості та мотивації праці. Результати досліджень опубліковані в провідних світових наукових журналах з економіки, бізнесу, психології та політики. За свої роботи в галузі експериментальної економіки Роман отримав наукову нагороду нобелівського лауреата імені Вернон Л. Сміта.

ЛЕКЦІЯ РОМАНА ШЕРЕМЕТИ

 
 

ІФНТУНГ завжди пишався своїми студентами та випускниками. Тільки за один навчальний рік (2018-2019) студенти спеціальності 051 «Економіка» брали активну участь в численних конкурсах наукових робіт, конференціях, олімпіадах тощо. Так, цьогоріч студентка групи ЕКП-15-1 Івасів Ірина зайняла ІІІ місце у ІІ турі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт, який відбувся у Житомирському національному технологічному університеті (науковий керівник - проф. Запухляк І. Б.); студент групи ЕК-17-1м Кравчук Марко зайняв ІІІ місце у такому ж конкурсі робіт, який відбувся у Харківському національному автомобільно-дорожньому університеті (науковий керівник - проф. Данилюк М. О.). Роботу студента групи ЕКм-18-1 Білана Василя відзначено у номінації «За високій рівень наукового дослідження» у ІІ турі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт, який відбувся у Київському національному економічному університеті імені Вадима Гетьмана (науковий керівник проф. Данилюк М. О.); студенти групи ЕКП-15-1 Загайкевич Надія та Івасів Ірина взяли участь у ІІ етапі Всеукраїнської студентської олімпіади із спеціальності «Економіка підприємства», яка проходила у Київському національному університеті ім. Тараса Шевченка.
Також відзначили студентів, які мали вагомі спортивні здобутки. Так, Ковалевич Михайло, студент групи ЕК-17-1, став бронзовим призером чемпіонату України з боксу (м. Херсон, 2018 р.) та чемпіоном міжнародного турніру з боксу (м. Луцьк, 2018 р.); Кривонос Марія, студентка групи ЕК-18-1, здобула І місце на Кубку України з боксу (м. Івано-Франківськ, 2018 р.) (у ваговій категорії  від 81 кг) та стала чемпіонкою України з боксу  (м. Харків, 2019 р.) (у  ваговій категорії від 81 кг).
Саме цим – найактивнішим,  найрозумнішим і найспортивнішим вихованцям, з доброї руки керівництва університету та відомого економіста, вручили відзнаки. Роман Шеремета побажав студентам вчитися генерувати ідеї та працювати над собою. Він зазначив, що для досягнення успіху важливо бути відкритим до змін і не боятися ризиків.
 
 
 
Українська