День університету в ІФНТУНГ

20 вересня 2014 року в ІФНТУНГ відзначали День університету – свято спілкування, єдності та усвідомлення спільних здобутків.

Десять років тому була започаткована традиція відзначати День університету під покровом Пречистої Діви Марії – 21 вересня, коли весь християнський світ святкує Різдво Пресвятої Богородиці. Відзначення 47-річниці з дня заснування Університету розпочалось з молитви. Зі словами благословення до професорсько-викладацького складу, студентів та працівників університету звернулися святі отці УПЦ-КП та УГКЦ на чолі з архієпископом-митрополитом Івано-Франківським Української греко-католицької церкви Володимиром Війтишином.

Після молитви відбулося освячення трьох символьних композицій – верстата-качалки (символ інституту нафтогазової інженерії), білого мармуру та діабази (символ геологорозвідувального факультету) та зубчастого редуктора (символ інституту інженерної механіки).

Цьогорічний День університету також ознаменували відкриттям лабораторії бурових промивальних рідин.

“Лабораторія бурових промивальних рідин є базовою лабораторією кафедри буріння нафтових і газових свердловин інституту нафтогазової інженерії ІФНТУНГ. На сьогоднішній день це найкраща лабораторія в Україні серед інших технічних ВНЗ, яка не поступається ні показниками, ні обладнанням лабораторіям провідних університетів світу. Спонсором створення лабораторії є полтавська компанія «Геосинтез-інженірінг». Договір про науково-технічну співпрацю з компанією «Геосинтез-інженірінг» і кафедрою буріння розпочався в грудні 2013 року. За доволі короткий період часу – півроку, виникла ідея створення на базі кафедри такої лабораторії. Однак, на цьому наша співпраця не завершена. Ми плануємо проводити тут спільні дослідження. Двоє наших студентів уже проходили практику в ТОВ «Геосинтез-інженірінг», а цього року четверо студентів їде на практику в компанію”, - поділився з нами інформацією завідувач кафедри буріння нафтових і газових свердловин, проф. Ігор Чудик.

Далі відбулося урочисте, розширене Засідання Вченої Ради університету, на якому з промовою виступив ректор ІФНТУНГ, проф. Євстахій Крижанівський. Серед почесних гостей свята були голова Івано-Франківської ОДА Олег Гончарук, Президент української нафтогазової академії Богдан Клюк, заступник директора УМГ «Прикарпаттрансгаз» Василь Михайлів, голова Асоціації випускників університету Василь Рудко, ветеран газової промисловості України і Європи Іван Петраш, головний інженер ПАТ «Івано-Франківськгаз» Ігор Височанський, заступник голови ОДА Сергій Адамович, директор департаменту освіти і науки Максим Дойчик, проректор з наукової роботи ІФНМУ Ігор Вакалюк, проректор з наукової роботи ПНУ ім. Стефаника Андрій Загороднюк, меценати створення лабораторії бурових промивальних рідин – працівники ТОВ «Геосинтез-інженірінг» на чолі з директором компанії Іваном Полєтучим. Зокрема, ректор університету, проф. Євстахій Крижанівський висловив подяку за постійну підтримку університету колективу і керівництву ПАТ «Укртрансгаз» та випускникам ІФНТУНГ, особливо почесному професору університету Богдану Будзуляку.

Урочистості з нагоди відзначення Дня університету завершились святковим концертом, на якому виступали талановиті студенти та співробітники університету, а також академічний камерний оркестр «Harmonia nobile».

Кореспондент прес-служби ІФНТУНГ

Неля Грималюк

Святі отці УПЦ-КП та УГКЦ на чолі з архієпископом-митрополитом Івано-Франківським Української греко-католицької церкви Володимиром Війтишиним прибувають на свято. Праворуч крокують курсанти військової кафедри ІФНТУНГ      Перед мікрофоном ректор ІФНТУНГ, проф. Євстахій Крижанівський ​ Святі отці разом з владикою Володимиром Війтишином переходять до символу інституту нафтогазової інженерії - верстата-качалки, для його освячення 

 

Відеорепортаж Студентського парламенту ІФНТУНГ про День університету 2014:

 

 

Українська