День екологічних знань в Україні в умовах пандемії

Сотні гектарів лісів та полів в Україні палають через підпали стерні недбайливими господарями, незагашені багаття байдужими туристами та через мовчазних свідків цих екологічних злодіянь. Офіційні видання та соцмережі накривають лавиною жахливих фотографій та повідомлень про пожежі, які рівноцінні пандемії коронавірусу, тільки для природи.

Сумно починати статтю про цьогорічний День екологічних знань, який  відзначається щороку 15 квітня з 1992 року у світі, а з 1996  – в Україні, з таких шокуючих новин.  Але власне виокремленням такого дня Конференцією ООН було наголошено на важливості екологічної освіти громадян всіх країн. У його фокусі – виховання у дітей і дорослих екологічного мислення, формування екологічної культури населення, надання інформації про стан екологічної безпеки та навколишнього середовища.

Сьогодні важливість екологічної освіти в сучасному світі вже ні в кого не викликає сумнівів, а в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу вона – серед пріоритетних напрямів фахового навчання. В Інституті природничих наук і туризму ІФНТУНГ готують фахівців зі спеціальності «101 – Екологія» та спеціальності «183 – Технології захисту навколишнього середовища». Звісно, в умовах пандемії коронавірусу постає питання не лише подолання споживацького ставлення до природи, але й якісного навчання фахівців-екологів, які будуть ухвалювати рішення щодо проблем навколишнього середовища, запобігати екологічним катастрофам і боротись з уже існуючими. З цим питанням ми звернулись до завідувача кафедри екології, доктора технічних наук, проф. Ярослава Олеговича Адаменка. Він запевнив, що ані навчання, ані наукова робота, ані міжнародна діяльність кафедри не постраждають: «Кафедра екології укомплектована висококваліфікованими фахівцями: екологами,  гідрологами, кліматологами, біологами, геологами, які працюють дистанційно. На різних інтернет-платформах читають і лекції он-лайн, до яких розроблені завдання, і проводять практичні заняття. Всі вони – чудові фахівці, знають і люблять свою справу, відповідально ставляться до своїх обов’язків. Тож навчальний процес не постраждає. Просто доведеться до закінчення карантину почекати з лабораторними. Але у нас чудові студенти, вони швидко наздоженуть згаяне».

А ще всім викладачам кафедри болить безвідповідальне ставлення до природи. Тож вони намагаються прищепити своїм студентам усвідомлення важливості, актуальності і універсальності екологічних проблем держави й світу, відчуття особистої відповідальності за стан довкілля, розуміння того, що екологічна культура – запорука збереження планети і здоров’я всього людства.

Університетська спільнота закликає всіх зрозуміти, що День екологічних знань важливий не лише для фахівців екологічної сфери, а й для кожної людини. Бережіть природу і своє здоров’я!

Українська