В ІФНТУНГ урочисто розпочали ювілейний навчальний рік

1 вересня 2017 року в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу урочисто запалили Вогонь Знань, ознаменувавши початок нового навчального року, який співпав з 50-літнім ювілеєм університету. Атмосфера свята панувала на оновленому стадіоні: зодягнені у вишиванки першокурсники ІФНТУНГ, Коледжу економіки, права та інформаційних технологій, Коледжу електронних приладів, учні Фізико-технічного ліцею вишикувались колонами з директорами інститутів та очільниками навчальних закладів, трибуни заполонили представники адміністрації, викладачі, батьки, гості. Над стадіоном здійнявся державний прапор України, підняти який  випала  висока честь  проф. кафедри  нафтогазового обладнання Джусу А. П., проф., завідувачу кафедри філології та перекладу Когут О. В. та студентам-відмінникам навчання: Федоришин Х. (голові студентської ради ІЕІ), Назаруку М. (студенту ІНГІ, президенту студентського відділу Міжнародної організації інженерів нафтовиків SPE). Хвилиною мовчання присутні вшанували пам'ять загиблих на Сході України студентів ІФНТУНГ. 

Запрошені на свято митрополит Івано-Франківський Української греко-католицької церкви Володимир Війтишин та віце-ректор Івано-Франківського Богословського Університету Борис Гобир  запросили присутніх до спільної молитви за українську молодь, студентство та університет. З напутнім словом до студентів звернувся ректор ІФНТУНГ, академік НАН України Євстахій Крижанівський, який  привітав першокурсників з важливою подією у їхньому житті та побажав успішно освоїти нові науки, такі необхідні для розбудови держави та виконання завдань задля енергетичної безпеки України, вирішення яких лежить в авангарді освітньої та наукової площини університету.  До урочистої присяги першокурсників привела голова Студентського парламенту університету – Ірина Чернова.

Привітати студентів та університет прибули високі гості: заступник голови Івано- Франківської ОДА Савка М. В., міський голова міста Івано- Франківська Марцінків Р. Р., директор УМГ «Прикрпаттрансгаз» Рахміль В. Г., голова правління ПАТ «Івано-Франківськгаз» Шульга В. А., голова  Асоціації випускників університету нафти і газу Рудко В. П., начальник Івано-Франківської      експедиції з геофізичних досліджень у свердловинах Маринчак С. М., заступник голови правління, головний інженер  ПАТ «Івано-Франківськгаз» Височанський І. І., голова Івано-Франківської обласної      організації профспілки працівників освіти і науки Габорак М. М., багаторічний голова Івано-Франківської обласної організації профспілки працівників нафтової і газової промисловості Остап’юк С. З.,  депутат Верховної Ради України V-VI скликань Шкутяк З. В., начальник служби пального командування Сухопутних військ Збройних Сил України Заярний О. Б. Прибули з привітаннями й польські партнери з Краківської гірничо-металургійної академії ім. Станіслава Сташица: Антоній Калукевич – декан факультету інженерної механіки і робототехніки та Томаш Беднарчик – директор адміністрації цього ж факультету. З нагоди півстолітнього ювілею, багаторічної співпраці та  вагомого внеску в розвиток взаємовідносин  польські партнери були нагороджені відповідно медалями «За заслуги перед ІФНТУНГ» та «50 років ІФНТУНГ». У своїх виступах гості високо оцінили освітній та науковий рівень ІФНТУНГ, його престиж в Україні та за кордоном. Приємно було почути слова подяки від заступниці голови Івано-Франківської ОДА Марії Савки та  міського голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа, які високо оцінили плідність співпраці місцевої влади з ІФНТУНГ, а також підкреслили європейський підхід вишу до освітньої та наукової діяльності, перспективність та важливість впровадження наукових розробок вчених університету для енергетичної незалежності країни.

Після офіційних привітань розпочалось чудове театралізоване дійство, підготовка якого стала для Центру культури і дозвілля студентів доброю традицією. Організація для першокурсників справжнього свята включає багато етапів – від написання сценарію, підбору та постановки номерів художньої самодіяльності і аж до особистої участі. Не забракло на посвяті і цього року «коронованих осіб»:  Афіни – Богині мудрості й Аполлона –  покровителя мистецтва, а також Королеви Нафти. Власне від них ректор університету передав першокурсникам з найвищими вступними рейтингами – Юлії Корнутій (ІІТ) і Олександру Мельнику (ІІМ) подарунок – Ключ Знань, перепустку до студентського життя – Студентський квиток, а також провів з Королевою нафти урочистий ритуал посвяти нафтою. 

На спортивному майданчику свою майстерність продемонстрували студенти кафедри фізичного виховання. Порадували також танцювальним флешмобом учасниці секції ритмічної гімнастики. Свої таланти продемонстрували самодіяльні колективи та виконавці ІФНТУН. Колоритним Прикарпатським танцем присутніх привітав  Івано-Франківський національний академічний гуцульський ансамбль пісні й танцю «Гуцулія» (художній керівник – Народний артист України Петро Князевич, головний балетмейстер – Народний артист України Іван Курилюк).

На завершення свята урочистим маршем по святковій доріжці пройшли курсанти кафедри військової підготовки та офіцери запасу.

Окрема подяка дикторам – доценту кафедри історії  та  політології  Наталії Концур та студенту інституту економіки та управління в нафтогазовому комплексі   Антону Сураю.

Вітаємо професорсько-викладацький склад та працівників університету, студентів та першокурсників з початком нового ювілейного навчального року!

Інформація оновлюється.

 Фото Сергія Юрцуніва

 

             

 

 

Українська