В ІФНТУНГ урочисто розпочали новий навчальний рік

1 вересня 2016 року відбулась традиційна  посвята першокурсників Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу у студенти. Урочиста церемонію зібрала окрім студентів їхніх батьків, представників ЗМІ та всіх охочих. На запрошення адміністрації вишу прибули високі гості: Крецул В. В. (заступник  голови Івано-Франківської ОДА), Кайда О.П. ( заступник  міського голови Івано-Франківська), архієпископ Володимир Війтишин (митрополит Івано-Франківський Української греко-католицької церкви), Борис Гобер (віце-ректор Івано-Франківського Богословського університету), Рахміль В. Г. (директор УМГ «Прикарпаттрансгаз»), Шульга В. А. (голова правління ПАТ «Івано-Франківськгаз), Круць М. Ф. (Почесний голова правління ВАТ «Івано-Франківськцемент»), Шкутов В. В. (т.в.о. начальника головного управління національної поліції Івано-Франківської області), Цідило С. К. (заступник начальника управління СБУ Івано-Франківської області), Рудко В. П. (голова Асоціації випускників університету нафти і газу), Полетучий І.  І. (генеральний директор ТОВ «Геосинтезінженерінг»), Маринчак С. М. (начальник Івано-Франківської експедиції з геофізичних досліджень у свердловинах), Лукаш Свозіл (генеральний директор МНД «Україна») та ін.

На стадіоні ІФНТУНГ вишикувались святкові колони першокурсників вишу, які очолюють директори інститутів, а також студенти фізико-технічного ліцею, коледжу електронних приладів, Калуського коледжу економіки. На трибунах – у піднесеному настрої адміністрація, професорсько-викладацький склад університету. Однак перші слова привітання затьмарені згадкою про участь наших викладачів та студентів в АТО  на Сході України. Хвилиною мовчання присутні вшановують загиблих студентів університету – Романа Зозулю та Андрія Прошака, які захищали нашу Батьківщину.

Під час підняття державного прапора, яке доручили доктору геологічних наук та учаснику АТО Сергію Куровцю, доктору економічних наук Ірині Перевозовій, кращим студентам університету – І. Гладун (ІЕІ) та Ю. Катерліну (ІНГІ), звучить Гімн України. Ведучі приводять першокурсників до присяги, і для новоспечених студентів звучить гімн спудеїв світу «Гаудеамус».

На посвяті звучить багато привітальних слів. Спільною молитвою за студентство та працівників ІФНТУНГ об’єднав присутніх архієпископ Володимир Війтишин.  Щиро і по-батьківському виступив ректор ІФНТУНГ, академік НАН України Євстахій Крижанівський. Він побажав студентам мирного неба, наснаги для розбудови України та міцних знань, які університет готовий їм надавати. Адже за плечами вузу майже 50-літня історія та понад 50 000 випускників нафтогазових спеціальностей. Від імені керівництва Івано-Франківської області з напутнім словом до першокурсників звернувся заступник  голови Івано-Франківської ОДА Крецул В. В. – випускник ІФНТУНГ. Поздоровлення з нагоди початку нового навчального року надійшли від Міністра енергетики та вугільної промисловості І. Насалика, який вважає університет кузнею фахівців для гідного наукового супроводу реформування галузі. Випускник ІФНТУНГ, а сьогодні кращий український економіст світу Роман Шеремета побажав сьогоднішнім студентам набиратись знань, змінювати себе та суспільство.

Відбулось також вручення студентам інженерно-екологічного інституту дипломів європейського зразка: в рамках угоди про співпрацю між університетами кращі випускники отримали дипломи Івано-Франківського національного університету нафти і газу та Краківської гірничо-металургійної академії ім. С. Сташіца.

На свято до першокурсників завітали богиня мудрості Афіна, бог мистецтва Аполлон. Вони вручили ректору Ключ від знань, який було передано першокурсникам з найвищими вступними рейтингами – Ілоні Мандрик та Роману Маринчаку. А перепустку до студентського життя – студентський квиток їм символічно вручив старшокурсник ІФНТУНГ Андрій Зеленчук.

Під звуки фанфар у супроводі почесної варти завітала у гості Її Величність королева Нафти, яка провела урочистий ритуал посвяти нафтою на вірність обраній професії.

Знайомили першокурсників та їхніх батьків з досягненнями університету різні підрозділи. Свою майстерність присутнім показали вихованці кафедри фізичного виховання та спорту. Чіткими шеренгами промарширували курсанти кафедри військової підготовки та офіцери запасу, яких зустрічали ректор ІФНТУНГ та начальник кафедри військової підготовки полковник Юрій Вязніцев.

Завершилась посвята першокурсників ефектним видовищем запалювання перед університетом Вогню знань та людської мудрості.

Цьогорічна посвята першокурсників викликала масу позитивних емоцій і відзначилась високим рівнем організації. Яскраве видовище, підготоване та проведене Центром культури і дозвілля студентів ІФНТУНГ (директор – Заслужений працівник культури України Володимир Литвиненко), було величним і зворушливим водночас.  Працівники Центру культури вразили прекрасним сценарієм дійства, підбором, постановкою та виконанням художніх номерів, до яких залучили талановитих студентів та працівників вишу. Прекрасні ведучі знайомили гостей з історією університету.  Родзинкою  свята став фрагмент композиції «Легенда про Довбуша» у виконанні Івано-Франківського національного академічного ансамблю пісні і танцю «Гуцулія».

Вітаємо першокурсників з початком студентського життя! Бажаємо, щоб їхнє навчання в ІФНТУНГ було таке ж змістовне, яскраве, цікаве, як це свято!

 

 

 

https://youtu.be/aFMSmGOxRl4?t=794

Українська