В ІФНТУНГ з’явилась макетна майстерня

Сьогодні, 1 грудня 2017 року, в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу за ініціативи кафедри архітектурного проектування та фінансування університету відкрилась макетна майстерня. Можна сміливо заявити, що це – ще один крок університету до підвищення якості освіти  та створення комфортних умов для навчання та творчого розвитку студентів-архітекторів.

Необхідність у створенні такої архітектурної лабораторії, яка існує у багатьох європейських університетах, диктувалась потребою якісного викладання головного предмету студентів-архітекторів – архітектурного проектування. Він  передбачає втілення ідей в архітектурному проекті, який доповнюють об’ємним макетом. Варто зазначити, що ідея створення макетної майстерні з’явилась ще минулого року. Її повністю підтримав ректор університету Крижанівського Є. І.: виділив фінансування та посприяв в організації робіт з облаштування майстерні. З пошуком приміщення допоміг начальник відділу інформації і зв’язків з громадськістю Ковбанюк І. І., велику допомогу у реалізації проекту надала також помічник ректора, директор господарського комплексу ІФНТУНГ Дівнич А. Я. Але чи не найбільше зусиль та енергії доклали завідувач та викладачі кафедри архітектурного проектування.  

Майстерня вражає масштабами здійсненої роботи: світла, простора, креативна. Студенти не приховували свого захоплення. Задоволення світилось й в очах тих, хто долучився до втілення ідеї в життя. На відкритті були присутні ректор ІФНТУНГ,  академік НАН України Євстахій Крижанівський, проректор з наукової роботи, проф. Чудик І. І., директор інституту архітектури, будівництва і туризму Василишин Я. В., голова Івано-Франківської обласної організації Національної спілки архітекторів України  Капак М. М., викладачі, студенти, гості.

 Вітаючи присутніх, завідувач кафедри архітектурного проектування  Лукомська З. В. щиро подякувала ректору ІФНТУНГ за підтримку та розуміння. Вона вважає, що університет може пишатись архітектурною лабораторією, але це лише перший крок. Щоб  студенти мали можливість реалізовувати свої ідеї та перетворити її в архітектурний клуб, потрібне ще обладнання для виготовлення макетів.

Ректор ІФНТУНГ, академік НАН України Євстахій Крижанівський підтвердив, що завжди готовий підтримати добру справу. На його думку, архітектура є живим відображенням особливостей кожної епохи. Він, навіть, виступив з ініціативою на XXVI Міжнародному огляді-конкурсі дипломних проектів випускників архітектурних та дизайнерських спеціальностей вищих навчальних закладів України оголосити конкурс на кращий об’єкт, який би став візитівкою Івано-Франківська.  Університет готовий представити для цього ділянку під новий корпус, а наші студенти-архітектори  можуть теж брати участь. Більше того, ректор пообіцяв виділити на обладнання майстерні півмільйона гривень.

Багато напутніх слів пролунало на адресу студентів, бо ця майстерня – для них, для їхнього творчого і професійного зростання. Можливо саме тут гартуватимуться видатні архітектори майбутньої епохи.

 

Українська