В ІФНТУНГ відбувся Міжнародний семінар «Партнерство та співпраця – шлях до успіху»

Вже традиційно адміністрація та науковці з Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу та Краківської гірничо-металургійної академії імені С. Сташица зустрічаються задля  поглиблення двосторонньої комунікації між науковцями партнерських навчальних закладів та пошуку шляхів поглиблення співпраці в науковій та освітній діяльності. Тож сьогодні, 5 вересня 2018 року, в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу відбувся  Міжнародний семінар «Партнерство та співпраця – шлях до успіху» науково-педагогічних працівників факультету Буріння, нафти і газу Краківської гірничо-металургійної академії імені С. Сташица (AGH, Польща) та Інституту нафтогазової інженерії ІФНТУНГ. Цьогоріч на семінар завітала чисельна делегація з Польщі : це – 23 науково-педагогічні працівники AGH, які приїхали презентувати власні наукові здобутки у сфері оптимізації та вдосконалення процесу буріння нафтових та газових свердловин та набратись досвіду в українських колег. Кафедра буріння приїхала у повному складі.

Обмінюючись привітаннями, польські та українські науковці – декан факультету Буріння, нафти і газу AGH Рафал Вісьньовські, завідувач кафедри Буріння та геоінженерії AGH та координатор співпраці з ІФНТУНГ Ян Зяя, проректор з науково-педагогічної роботи ІФНТУНГ Мандрик О. М., проректор з наукової роботи університету Чудик І. І., директор Інституту нафтогазової інженерії Витязь О. Ю. були одностайні у високій оцінці тривалої співпраці між університетами та її результативності. Корисним і потрібним є щорічне проходження практики польськими студентами на Прикарпатті. Проф. Ян Зяя підкреслив:

«Девять років співпраці з ІНГІ виявились дуже плідними як в освітній сфері, так і в науковій. Сьогодні ми приїхали поговорити про перспективи подальшої співпраці за програмою подвійних дипломів, а ще  побачити сучасні лабораторії ІФНТУНГ та зосередитись на спільних дослідженнях у сфері методів та способів буріння».

Його колега - декан факультету Буріння, нафти і газу AGH Рафал Вісьньовські, вважає пріоритетом семінару не лише обмін досвідом в інноваціях буріння, але й питання виховання та, головне, збереження молодих науковців, відтік яких спостерігається у промисловість. Він також підняв питання космічного буріння, яке «сьогодні нам здається з області фантастики, але за яким – майбутнє, бо земні ресурси не безкінечні. Завдання науковців нафтогазового профілю знайти способи буріння в нових умовах – нестандартних температурах, тисках, невагомості».

«ІФНТУНГ, у свою чергу, - заявляє Олег Витязь, - готовий ділитись досвідом використання ліквідованих свердловин в якості джерела тепла. Крім того,  підніматиметься питання можливостей використання газотранспортної системи України».

На семінарі було представлено низку презентацій:

 

  1. «50 років Факультету Буріння, нафти і газу Краківської гірничо-металургійної академії імені С.Сташица» (доповідач – проф. Рафал Вісьньовські, декан факультету Буріння, нафти і газу, AGH);
  2. «Науковий та освітній потенціал кафедри Буріння і геоінженерії» (доповідач – проф. Ян Зяя, завідувач кафедри Буріння та геоінженерії, AGH);
  3. «Міні-бурова для буріння в космосі» (доповідач – доктор інженерії Адам Звєжиньскі, AGH); 
  4. «Інститут нафтогазової інженерії – сьогодення та перспективи» (доповідач – доц.  Олег Витязь, директор Інституту нафтогазової інженерії, ІФНТУНГ);
  5. «Наукові напрямки досліджень Інституту нафтогазової інженерії» (доповідач –  доц. Богдан Тершак, директор науково-дослідного інституту нафтогазової енергетики і екології, ІФНТУНГ).

Присутні жваво реагували на доповіді – адже обговорювались напрацювання та питання, в яких зацікавлені обидві сторони.

Завершився семінар врученням спільної фотографії на згадку. Польські гості матимуть ще нагоду познайомитись з новими лабораторіями та   побачити цікавинки університету та нашого краю.

    

 

Українська