В ІФНТУНГ вшанували світлу пам'ять Прометея українського народу

Він був сином мужика, а став володарем в царстві духа.

Він був кріпаком, а став велетнем у царстві людської культури.

Найкращий і найцінніший скарб доля дала йому по смерті –

невмирущу славу і все розквітаючу радість, яку в мільйонів людських

сердець все наново збуджуватимуть його твори.

                                                           Іван Франко

Щороку професори, викладачі та студентство Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу (ІФНТУНГ) вшановують світлу пам'ять Прометея українського народу – Тараса Григоровича Шевченка. Цьогоріч, з нагоди відзначення 201-річниці від дня народження Кобзаря, в університеті відбулася літературно-музична композиція «Він був сином мужика, а став володарем в царстві духа», організована Центром культури і дозвілля студентів ІФНТУНГ.

Багатогранна творчість Тараса Шевченка вражає. Його картини належать до кращих зразків європейського живопису 19 століття, а завдяки його поетичній творчості українська мова посіла належне місце серед багатьох мов світу. Його погляди, його стражденна любов до Батьківщини продовжують виховувати українців поколіннями. Під впливом його ідей і досі ведеться боротьба за незалежність України.

Літературно-музична композиція розпочалась виступом ведучих –  доц. кафедри історії та політології Наталії Концур та режисера-постановника Івана Тимківа, які разом з глядачами відправились у мандрівку шляхами життя Тараса Шевченка, щоб подивитись як зростав і мужнів його талант поета, художника, громадянина.

Зі сцени до глядачів звертався і сам Шевченко (роль виконував студ. ІЕІ Олег Присяжнюк), який ділився з присутніми своїми життєвими переживаннями, думками та емоціями. У виконанні учасників художньої самодіяльності університету прозвучали твори, присвячені пам'яті Великого Кобзаря.

Тарас Шевченко на завжди залишиться в пам’яті  українського народу. Плине час, минають роки, десятиліття… Але ніколи не минеться народ і його невгасима любов, глибока шана до Кобзаря як до борця за на­родне щастя, генія, що присвятив свій талант рідній Україні: « Я  так її, я так люблю мою Україну убогу,що прокляну святого Бога, за неї душу погублю».

Ведучі літературно-музичної композиції - доцент кафедри історії і політології Наталія Концур та художній керівник Центру культури Іван Тимків В ролі Т.Шевченка Олег Присяжнюк студент інженерно-екологічного інституту За байраком байрак - співає Андрій Галавай оператор інформаційно-обчислювального центру Не жаль на злого - читає Оксана Пона студентка інженерно-екологічного інституту Ой, при лузі та ще й при березі - співає Олег Присяжнюк Осії.Глава 4.Подражаніє - читає Микола Глодов'юк студент інженерно-екологічного інституту Розрита могила - читає Роман Вагилевич студент Інституту геології та геофізики Садок вишневий коло хати - читає Марія Вацеба студентка Інституту економіки та управління в нафтогазовому комплексі Така її доля - співає Анна Сумер студентка Інституту інженерної механіки Тополя - співає Вікторія Єфімова студентка Інституту інформаційних технологій Уривок з поеми _І мертвим, і живим... - виконує Наталія Концур доцент кафедри історії і політології Фінал. На сцені всі учасники літературно- музичної композиції. Організатори та учасники літературно-музичної композиції "Він був сином мужика, а став володарем у царстві духа"

Українська