Від "Міста професій" до професії мрії

Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу долучився до міжнародного проекту «Місто професій». В міському парку ім.Т.Шевченка Інститут інформаційних технологій та Інститут економіки і менеджменту репрезентувати школярам та їхнім батькам професії, які діти свого часу зможуть здобути в ІФНТУНГ. Серйозна розмова чергувалася з веселими розвагами: майбутні менеджери складали пазли, а майбутнім метрологам були цікаво побачити пірометри, які міряють температуру на відстані; товщиноміри; довідатися, як визначають рівень радіації дозиметри.

Студенти ІФНТУНГ представили власноруч створені моделі різних оригінальних пристроїв, які можуть дуже полегшити побут сучасної людини. Приміром, інфрачервоний передавач даних, що дистанційно керує увімкненням світлодіодів, представлений студентом групи АКСм-18-1 Романом Голендером. Його одногрупник Юрій Середюк продемонстрував роботу ультразвукового дальноміра. Разом із датчиком бар’єру прилад дуже корисний автомобілістам, оскільки запобігає зіткненням (науковий керівник – асистент кафедри інформаційно-телекомунікаційних технологій та систем Андрій Ольховський).

Мине трохи часу – й нинішні школярі створюватимуть корисну техніку власноруч. Можливо таку, про яку ми нині й не мріємо. І вже напевно серед цих винахідників будуть ті, хто цього разу прийшов до «Міста професій» і познайомився з ІФНТУНГ.

 

Українська