Від енергоефективності домівки – до енергетичної незалежності держави

 

 

Сьогодні, 17 квітня 2019 р., в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу відбувся Форум ОСББ «Енергоефективність в житловому секторі». Організатори заходу мали на меті запропонувати головам ОСББ знання й технології, представити програми фінансування та успішні проекти з підвищення енергоефективності будівель, зокрема багатоквартирного типу. Загалом форум - для всіх зацікавлених у цій тематиці, а не тільки голів об’єднань співвласників. Адже йдеться про енергозбереження й способи заощадження коштів на оплату комунальних послуг із кишені кожного мешканця міста, а не всі вони є членами ОСББ.

Так, їхня кількість зростає, але повільно, на думку очільниці Прикарпатського еко-енергетичного кластеру Людмили Шийко. Вона озвучила статистику, відповідно до якої в Україні зараз тільки 16,7% багатоквартирних будинків перебувають в управління ОСББ. З такими темпами знадобиться добрих 70 років, щоб усі вони перейшли в управління об’єднань співвласників. Наразі Івано-Франківщина не пасе задніх, але й не дотягується до лідерів реформи – посідає восьме рейтингове місце. Не останню роль тут відіграє і брак кваліфікованих фахівців, здатних поставити справу на тверді ноги – досвідчених управлінців та енергоменеджерів.

На фахову допомогу в забезпеченні енергоефективності ОСББ можуть сподіватися від спеціалістів ІФНТУНГ, на базі якого й відбувався форум. Адже й сам університет свого часу пройшов непростий шлях подолання успадкованих ще з радянських часів енергетичних проблем. Тепер 1990-ті роки, коли опалювальний сезон у навчальному закладі починався із запізненням і студенти мерзли в аудиторіях, залишилися далекою, але повчальною історією. Ректор університету Євстахій Крижанівський, вітаючи в стінах навчального закладу його учасників, розповів, як і з чого народжувалась енергетична автономія університету, який нині визнано найбільш енергоефективним в Україні:

- Перше, що ми зробили – це провели енергоаудит. Сьогодні його можна зробити з допомогою ІФНТУНГ – у нас є всі лабораторії, всі необхідні прилади й ви можете визначити, що відбувається у вашій будівлі (де ви втрачаєте тепло, скільки і що треба робити, де і що слід виправити). А тоді ми не мали нічого. Наш докторант із Польщі, директор Інституту нагрівальної техніки, на моє прохання приватно привіз до нас цілу лабораторію, ми обстежили всі корпуси й дізналися, де і скільки втрачаємо. Зимою мали великі втрати газу через те, що  котельня була з низьким коефіцієнтом корисної дії. Поки це тепло транспортувалось до будівель – також втрачали. Втрачали в самій будівлі – через стіни, вікна, стелю… До вивчення цього питання взялися ґрунтовно.

Зараз у нас все відрегульовано й ефективно. Університет має можливість розвиватись із додатковими коштами тільки завдяки тому, що ми дуже серйозно економимо на енергозатратах. Паралельно використовуємо і традиційне тепло, газові котельні, й акумуляційну станцію, з допомогою якої вночі, за пільговим тарифом, в чотири рази дешевшою електроенергією нагріваємо великий обсяг води. Маючи індивідуальну котельню, впродовж дня цю гарячу воду  прокачуємо через нашу систему й, відповідно, використовуємо набагато менше газу. За опалювальний сезон так економимо до 10 млн. грн.

Ось так своєчасна приватна ініціатива дала можливість розв'язати проблеми з енергопостачанням для цілого університету на багато років вперед. Нині голови ОСББ можуть на власні очі побачити в ІФНТУНГ сонячні колектори біля Спортивного комплексу й взяти собі на замітку досвід їх використання:

-Влітку спалювати газ для його нагрівання – цілковита безгосподарність, - впевнений Євстахій Іванович.- Тому в цю пору року обігрів басейну забезпечує сонячна енергія: в кожному окремому випадку існують різні підходи, різні технології. Запрошуємо й після форуму приходити до нас. Маємо і лабораторії, і кафедри, які займаються дослідженням енергоефективності, тож готові надавати допомогу – ми самі це пройшли і знаємо, що і як робити.

Звісно, щоб реалізувати плани реконструкції, потрібні кошти. І якщо державний університет не має права брати кредити, то в ОСББ існують інші способи отримання фінансових ресурсів. Цього питання торкнувся директор Департаменту житлово-комунальної політики та благоустрою Івано-Франківської міської ради Михайло Смушак, який взяв участь у роботі форуму й порушив питання системності роботи в напрямку забезпечення енергоефективності й енергозбереження в ЖКК. Він вважає, що в ІФНТУНГ є чого повчитись: 

-Те, що тут зроблено – це пілотний проект для цілої України. Не треба вигадувати колесо – все вже придумано до нас. Все просто: хочемо щось робити - робімо! Найцікавіше – це приклади реально втілених  речей, які можна скопіювати й застосовувати у своєму будинку.

Про інструменти фінансової підтримки ОСББ розповідали експерти, представники органів місцевого самоврядування та програм фінансування заходів із підвищення енергоефективності будівель. Серед них –  і Фонд енергетичної ефективності, і програми співфінансування, зокрема муніципальна, й конкурс проектів ОСББ від Івано-Франківської міськради, й «теплі кредити», що спрямовуються на підвищення енергоефективності.

Йшлося також про приклади успішної енергомодернізації ОСББ. Особливий інтерес для учасників форуму становив досвід м.Долина в розробці та впровадженні місцевої програми підтримки тепломодернізації житлового сектору, конкретні приклади переобладнання будівель, якими опікуються самі співвласники будинків, а також стратегія діяльності Асоціації ОСББ до 2020 р.

Фахівці компаній, які вже не перший рік працюють на ринку енергоощадних технологій і обладнання, покроково розглянули шлях ОСББ до омріяної мети – комфортної енергоефективної будівлі, в якій використовуватиметься сонячна енергія, твердопаливні модульні котельні, системи зовнішньої теплоізоляції тощо.

Досвідом впровадження проектів енергоефективності та відновлювальної енергетики поділився з присутніми проректор з науково-педагогічної роботи ІФНТУНГ Максим Карпаш, а з програмами навчання та семінарів з питань енергоефективності керівників ОСББ ознайомив арт-директор наукового містечка «Нова енергія» Сергій Максим’юк. Власне, «Нова енергія» - це той майданчик, на якому голови ОСББ неодноразово збиралися для обговорення проблем модернізації своїх помешкань.

Проректор з науково-педагогічної роботи ФНТУНГ Максим Карпаш розповідає:

-Університет давно працює з містом у цьому напрямку. Керівників ОСББ ми навчаємо, проводимо для них тренінги з енергоефективності. Зараз вчимо енергоаудиторів, самі надаємо послуги з енергоаудиту. До речі, енергоаудит до початку й після завершення робіт з термомодернізації – це сьогодні обов’язкова умова  роботи з Фондом енергоефективності.

На порядку деному форуму – отримання коштів, правильне їх використання, належне звітування, комунікація і т.ін. Але все це – як похід до лікаря. Перед тим, як виписати медикаменти й призначити якесь лікування, необхідно провести діагностику до і після нього. Тому наша роль – це енергоаудит, навчання людей, поширення досвіду, розробка техніко-економічного обґрунтування, супровід проектів. Адже не завжди самі ОСББ готові на належному рівні працювати з проектантами й самостійно супроводжувати проект у плані технічного нагляду. Тут ми можемо допомогти, підказати чи виконати за них цю роботу. Власне, ми це зараз і робимо для Івано-Франківська й для Чернівців – супроводжуємо проект NEFCO для бюджетних закладів у двох містах. Тому ми тут –  як риба у воді: знаємо всі етапи роботи, всі вузькі місця, де можна витрачати менше ресурсів... Зараз розробили  програму, за якою на рівні Інституту післядипломної освіти ІФНТУНГ в межах 2 – 3 тижнів можна буде підвищувати кваліфікацію голів ОСББ.

Саме вони сьогодні складали ядро форуму. А оскільки питань в очільників об’єднань співвласників будинків накопичилося чимало, зустріч відбувалася в режимі вільної бесіди, де кожен міг висловитися з будь-якого питання.

Така активна позиція її учасників дає надію на успішне розв’язання проблем енергоефективності в ОСББ. Фахівці галузі й науковці, у свою чергу, готові їм підставити плече:

-Стараємося максимально озброїти вас знаннями, щоб ми економили енергію й тим самим нарощували енергетичну міць нашої держави, - сказав ректор ІФНТУНГ Євстахій Крижанівський. –Адже ми найбільш вразливі через енергетику, як енергодефіцитна держава, й мусимо купувати певні енергоносії. Наш університет робить усе, щоб подолати цю проблему. Переконані: Україна може в достатній кількості забезпечити себе енергоносіями, зокрема газом. І кожна економія в кожному будинку – це додаток до її енергетичної незалежності.

*При копіюванні матеріалів активне посилання на сайт обов’язкове: http://nung.edu.ua/

Українська