Відзначаємо День української писемності та мови

9 листопада 2015 року в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу відзначили День української писемності та мови. Кафедра філології та перекладу (завідувач – Когут О. В.) підготувала низку заходів з метою пропагування грамотності, підтримки та розвитку державної мови як духовного потенціалу нації, виховання високої мовної культури студентів та працівників університету. Учасники заходів мали можливість дізнались про історію свята, про життя Нестора-Літописця та про сучасний стан української мови.

Розпочала заходи завідувач кафедри філології та перекладу, проф. Когут О. В. з презентації новинок літератури, зокрема перекладів українською мовою з англійської та польської. Разом з колегами –  доц. Мельник О. М. та викл. Веселовською Н. В., вона доклала чимало зусиль до організації  книжкової виставки найкращих видань сьогодення різних видавництв «Книготерапія», що викликала дискусію та жваве обговорення серед студентів.

На основі відповідей студентів 4 курсу спеціальності «Переклад» про особистий досвід у пізнанні художньої літератури, їхні уподобання та спостереження, цікаві зауваги книголюбів була виготовлена стінгазета «Моя історія читання» та  стінгазета «Мовний інспектор» – на основі фоторепортажу з вулиць Івано-Франківська про порушення мовних норм у мовному довкіллі (організатор – доц. Мельник Оксана Михайлівна).

До уваги шанувальників українського слова  доцент кафедри філології та перекладу Ірина Магрицька запропонувала  тематичну літературно-музичну композицію за участю студентів ІФНТУНГ різних напрямів підготовки. У виконанні студентів університету прозвучали вірші В. Баранова, пісня-романс «Свічечка букви «Ї» на слова І. Малковича, гумореска П. Глазового. Студенти-іноземці І курсу з Ліберії, Гани, Анголи, Конго декламували вірші українських поетів Тараса Шевченка, Лесі Українки, Максима Рильського,  Володимира Сосюри, Олександра Олеся та ін. Свято завершилось піснею «Реве та стогне Дніпр широкий».

Організатори й учасники заходів до Дня української писемності та мови – викладачі та студенти ІФНТУНГ (майбутні перекладачі, інженери, нафтовики, геологи, екологи), певні того, що українська мова – скарб, без якого не може існувати ні український народ, ні Україна як держава. Велика шана їм за те, що розширюють знання про красу і багатство української мови.

Українська