Винахідників університету відзначили почесними нагородами

З нагоди професійного свята - Дня винахідника і раціоналізатора України, яке щорічно відзначають у третю неділю вересня, відбулася ХХІ обласна звітно-виборча конференція ГО «Івано-Франківська обласна організація Товариства винахідників і раціоналізаторів України» і ГО «Івано-Франківська обласна організація Спілки наукових і інженерних об’єднань України».

У роботі конференції взяли участь близько сотні делегатів і представників зі всієї Івано-Франківської області. Від Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу до заходу долучились: Бурда М. Й., Білецький Я. С., Гладь І. В., Заміховський Л. М., Николайчук М. Я., Роп’як Л. Я., Середюк О. Є., Чудик І. І.

На конференції від колективу винахідників ІФНТУНГ виступив проректор з наукової роботи Чудик Ігор Іванович.

Також на заході відбулося нагородження лауреатів обласної премії імені Г. Терсенова та лауреатів іменної премії М. Волосовської. Винахідники нашого університету стали лауреатами іменної премії Марії Волосовської, яку вручила керівник дизайн-студії Сідляр Романія Романівна. Диплом  та коштовний подарунок виробництва дизайн-студії з торговельною маркою МВ отримали:

  • Чудик Ігор Іванович, д.т.н., професор, проректор з наукової роботи ІФНТУНГ – у номінації «Оригінальність в очевидному-неймовірному»;
  • Роп’як Любомир Ярославович, д.т.н., професор кафедри комп’ютеризованого машинобудування інституту інженерної механіки ІФНТУНГ– у номінації «Кмітливість у простоті».

Довідково. Щорічно, в третю суботу вересня, в Україні відзначають професійне свято – День винахідника і раціоналізатора, відповідно до Указу Президента № 443/94 від 16 серпня 1994 року. В 2019 році День винахідника і раціоналізатора України припадає на 21 вересня.

Винахідницьку та раціоналізаторську діяльність регулює Український інститут промислової власності – Укрпатент. Сьогодні Укрпатентом зареєстровано понад 100 тис. патентів на винаходи, а також понад 10 тис. патентів на корисні моделі. Вагомі досягнення у винахідницькій діяльності мають працівники ІФНТУНГ.

Вітаємо з професійним святом винахідників та раціоналізаторів!

Із ПОЛОЖЕННЯМ Про іменну Щорічну премію Марії Волосовської можете ознайомитись тут.

Українська