Боротися з корупцією може кожен!

Таким був лейтмотив зустрічі директора Львівського територіального управління Національного антикорупційного бюро України Тараса Васильовича Лопушанського  зі студентством Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу. Тема його лекції – «Національне антикорупційне бюро України – новий правоохоронний орган» –  виявилась настільки цікавою для молоді, що приміщення конференц-залу науково-технічної бібліотеки ІФНТУНГ ледве вмістило всіх охочих послухати її та поспілкуватися з гостем. Воно й зрозуміло, адже НАБУ є тим державним правоохоронним органом, на який покладено  обов’язки із запобігання, виявлення, припинення, розслідування та розкриття корупційних правопорушень, вчинених найвищими посадовцями держави та органів місцевого самоврядування.

Т.В.Лопушанський розповів про історію створення НАБУ, його структуру, функції, а також про результати роботи, зокрема за перше півріччя 2019 р. Пишатися є чим, адже 215 кримінальних проваджень, скерованих до суду – це плід невтомної і наполегливої праці детективів, невидимої широкому загалу, але вельми корисної для суспільства. Адже викриті корупційні схеми завдавали неабиякої шкоди економіці країни, а відтак – кожному громадянинові: очищені від корупційного бруду підприємства одразу досягають високих показників ефективності, а значить – сплачують податки, з яких потім складаються і наші зарплати, і пенсії. Також Тарас Васильович наголосив на превентивному значенні  діяльності НАБУ: викриття фактів незаконного збагачення – надійний засіб протидії подальшим правопорушенням. Йшлося й про можливість інформувати НАБУ щодо випадків корупції, про конкурсні відбори на вакантні посади в НАБУ (до слова, більшу частину його працівників складають молоді люди віком від 25 до 35 років).

Найбільше зацікавили аудиторію приклади конкретних розслідувань, таких як відома «Бурштинова справа». А на всі запитання із залу навіть часу забракло. Підбиваючи підсумки зустрічі, Т.В.Лопушанський зазначив:

-Дуже важливо, аби саме молоде покоління розуміло шкоду корупції, її наслідки й усвідомлювала, що в Україні можна жити й працювати чесно; що від кожного з вас залежить не менше, ніж від працівників правоохоронних органів; що тільки спільною роботою можна досягнути того результату, якого ми всі хочемо – жити в правовій, успішній, багатій державі. Я переконаний, що серед вас є ті, хто років через 5, 10, 15 прийматиме дуже важливі рішення, від кого залежатиме доля інших людей. І якщо ви не будете вчиняти корупційні правопорушення, це принесе в майбутньому дивіденди і вам, і вашим дітям, і вашим онукам.

Українська