Безпеки забагато не буває

Нещодавня трагедія, яка трапилась в Одеському коледжі економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу, стала приводом для серйозної розмови про заходи протипожежної безпеки в закладах освіти, охорони здоров’я та соціального захисту Івано-Франківщини: вона відбулась сьогодні, на позачерговому засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій в ОДА.  

Голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації Денис Шмигаль наголосив на відповідальності керівників установ і закладів за безпеку й життя людей, а начальник управління Державної служби надзвичайних ситуацій України в області Володимир Чернецький окреслив ключові завдання з підвищення ефективності протипожежних заходів на Прикарпатті. На порядку денному – ретельний контроль за їх виконанням, проведення відповідних інструктажів та навчань. Одними з перших такі навчання пройдуть працівники ОДА, аби дати хороший приклад землякам.

У рамках обговорення заходів із забезпечення протипожежної безпеки в закладах освіти, з доповіддю виступив перший проректор Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Олег Мандрик. З одного боку, для студентів ІФНТУНГ читаються лекції з двох дисциплін – «Безпека життєдіяльності» та «Цивільний захист», тож для них ця тема не нова. Але, з іншого боку, профілактики забагато не буває. Тому відбулося засідання ректорату, результатом якого стало Розпорядження щодо посилення заходів контролю за об’єктами університету й вже розпочата перевірка навчальних корпусів та гуртожитків університету на предмет дотримання працівниками й студентами вимог і правил пожежної та техногенної безпеки.

Олег Миколайович розповів, що в ІФНТУНГ ведеться постійна, системна робота із запобігання трагедіям, подібним одеській. Уже в травні цього року протипожежні тренування з елементами евакуації та гасіння умовних пожеж відбулися в гуртожитках Студмістечка, а в червні та жовтні – в навчальних корпусах університету. Посадові особи, відповідальні за питання пожежної безпеки, пройшли в навчально-методичному центрі цивільного захисту й БЖД м.Івано-Франківська та в учбово-методичному центрі «Новатор» навчання  із захисту студентів і працівників університету в разі виникнення надзвичайних ситуацій техногенного характеру та можливих терактів.

Університет забезпечений вогнегасниками в кількості 944 (цього року було перезаряджено 210 і придбано 45 нових), закуплені пожежні рукави, крани, заглушки й перехідники до пожежних кранів, знаки безпеки. Навесні було перевірено 13 пожежних гідрантів, які знаходяться на балансі університету, а на початку навчального року – пожежні крани в гуртожитках і навчальних корпусах. Саме зараз пожежна сигналізація встановлюється в гуртожитку №3 й заплановано ремонт АПС в гуртожитку №7.

На засіданні, зокрема, ухвалено, що від завтрашнього дня Управління ДСНС України в Івано-Франківській області розпочинає перевірку дотримання вимог і правил пожежної та техногенної безпеки в усіх освітніх та медичних закладах Прикарпаття. 

Українська