Багаторічна праця науковців ІФНТУНГ набула нового подиху!

У селі Старуня, яке є об’єктом дослідження науковців Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу уже близько пів століття, 26 жовтня відбувся фестиваль «Топіарі АРТ-раут», в рамках якого відкрили Парк Льодовикового періоду у стилі топіарі. Тут, на унікальній місцевості, яка має єдиний в Україні діючий грязьовий вулкан, налічує кілька сотень артефактів, скарбницю геологічних, археологічних знахідок, неначе із часів доби Льдовикового періоду постали велетенські топіарі-фігури: велетень-мамонт, носоріг, олень та топіарі-краманьйонка. Відзначимо, що під час реалізації проєкту топіарники надихались монографією «Старуня: Парк Льодовикового періоду» під редакцією ректора ІФНТУНГ, академіка НАНУ Євстахія Крижанівського, фото до яких зробив відомий фотохудожник – Володимир Продеус.

Загалом ініціатива створення Парку Льодовикового періоду походить від науковців ІФНТУНГ, які вивчають об’єкти Старуні ще з 1974 року. Серед них – відомий український дослідник, професор кафедри екології, доктор геолого-мінералогічних наук Олег Адаменко. Саме він 15 років назад, у 2004 році, запропонував організувати тут, у Старуні, міжнародний еколого-туристичний центр – Парк Льодовикового періоду. І до тепер науковець переповнений ідеями, наприклад, створити інфраструктуру з науковими, відпочинковими та лікувальними об’єктами, атракціонами, скульптурами викопної фауни та флори. На офіційному відкритті фестивалю Олегу Максимовичу першому надали слово і він висловився з цього приводу: «Старуня – це Богом благословенна місцевість. Тут, на невеличкій площі, зібрані родовища нафти, газу, солей… тут лікувальні грязі, озокерит. І мені, як науковцю, пощастило, адже 42 роки я досліджую цю прекрасну місцевість. Парк Льодовикового періоду я придумав ще 15 років назад. І зараз моя мрія починає втілюватись в реальність. Яке ж значення має Старуня, на мою думку, для Прикарпаття й України? Це, по-перше, природоохоронна територія, геологічна пам’ятка державного значення, яку ми хочемо підняти до рівня ґеопарку, який буде знаходитись під егідою ЮНЕСКО. Друге – туристичне значення цієї місцевості; третє – це, без сумніву, наука; четверте – лікувально-медичне значення. А також сюди необхідно віднести історико-культурне та соціально-економічне значення. Тож вперед! У Старуні великі перспективи!»

Також додамо, що саме на базі ІФНТУНГ була створена науково-мистецька резиденція профільних науковців, геологів, екологів, а також фотохудожників, професійних топіарників, журналістів, які працювали над реалізацією проєкту. Від університету до науково-мистецької резиденції входили: професор Олег Адаменко, перший проректор Олег Мандрик, проректор з науково-педагогічної роботи Сергій Куровець, директор інституту природничих наук і туризму Валерій Омельченко, доцент кафедри екології ІФНТУНГ Денис Зорін, доцент кафедри екології Микола Мосюк.

Відзначимо, що фестиваль реалізується в рамках культурно-екологічного проєкту «Топіарі АРТ – раут», підтриманий Міністерством культури України в рамках проєкту «Малі міста – великі враження» та має на меті стимулювати економічний, соціальний, екологічний розвиток території не тільки Старуні, але й навколишніх сіл. Партнером проєкту є Асоціація сільських, селищних та об’єднаних громад України.

Пишаємось, що ініціатива нашого науковця реалізовується!

 

 

Українська