А навчання – за розкладом

Червоний стоп-сигнал карантинного режиму на Прикарпатті увімкнувся напередодні Дня знань, проте не змінив планів студентів та викладачів Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу. Новий навчальний рік стартував тут онлайн. Святково, урочисто! Адже це вже стало доброю традицією – вітати новачків-першокурсників у стінах ІФНТУНГ, відзначати успіхи попереднього року й складати плани на наступний. А вони – масштабні. Бо пандемія пандемією, однак навчання – за розкладом.

Саме про перспективи освіти у складних умовах сучасності говорив цього разу з колегами та студентами ректор ІФНТУНГ, проф. Є.І.Крижанівський:

- Сьогодні ми по-особливому відзначаємо цей день, - наголосив Євстахій Іванович. - Протягом життя трапляються великі випробовування. Й так випало нашу долю, що пандемія змусила нас закрити університетські аудиторії. Але для того, щоб боротися із серйозними викликами й катаклізмами та полегшувати життя, потрібні знання, а вони формуються саме в навчальних закладах. Тому бачимо перед собою завдання – примножувати, генерувати й розповсюджувати нові знання. Вони надзвичайно потрібні в кризових умовах. Тож, вітаючи вас із Днем знань, хочу сказати: тільки навчання й наполеглива праця дадуть нам можливість подолати проблеми й забезпечити сталий розвиток нашого суспільства, тобто поступ вперед без шкоди для наступних поколінь. Ми повинні напрацьовувати нові технології, розробляти нову техніку, нові машини, які повинні не завдавати шкоди, а служити людям…

З особливою теплотою Євстахій Іванович звернувся до батьків першокурсників і запевних їх у тому, що університет зробить все можливе для того, щоб їхні діти якнайкраще стартували у професії.

Також, з огляду на умови функціонування університету в карантинному режимі, Є.І. Крижанівський привітав із прийдешнім святом, Днем працівників нафтової, газової та нафтопереробної промисловості України, випускників ІФНТУНГ, які зараз трудяться в цій галузі, й побажав їм професійних успіхів і всіх гараздів.

 

                                                                                                                        «У серці труднощів криється можливість…»

 

В онлайн режимі відбулося й відзначення кращих студентів університету за досягнення високих академічних показників у 2019/20 навчальному році. Дипломи та іменні футболки з корпоративним логотипом вони отримають згодом, особисто, але сьогодні прозвучали імена найуспішніших. Подяку за наполегливу працю та жагу до навчання отримали студенти Інституту нафтогазової інженерії Антон Бражник (НІ-17-1), Катерина Чижевська (НІ-17-3), Станіслав Барановський (НІВ-18-2); Інституту природничих наук і туризму Андрій Голуб (НЗ-18-1), Василь Сікорин (НФЗ-17-1), Катерина Дзудзило (ТЗ-17-1); Інституту інформаційних технологій Богдан Трач (АК-17-1), Юлія Корнута (ІП-17-2), Тетяна Фисун (ІП-18-1); Інституту інженерної механіки Антон Сова (ПМ-18-1), Анатолій Веркалець (ПМ-17-1), Олександр Мельник (ПМ-17-1); Інституту архітектури, будівництва та енергетики Богдана Іванів (АМ-17-1), Вікторія Чорна (АМ-17-1), Вікторія Бербець (АМ-18-1); Інституту економіки та менеджменту Вікторія Сабадош (МН-19-1), Юлія Притула (ПТ-18-1), Марта Конкольняк (ЕК-17-1); Інституту гуманітарної підготовки та державного управління Анна Шаламай (ФІЛ-18-1), Ольга Лесюк (ІС-17-1), Наталія Гутник (ІС-17-1).

День знань – це завжди особливе свято для університетської спільноти. Тут, як у великій родині, пильно спостерігають за успіхами кожного, й радіють новим здобуткам. Їх відзначають саме на початку нового навчального року. Не зрадили цій традиції і нині. Особлива подяка - студентам, які прославили ІФНТУНГ спортивними здобутками на міжнародній арені. Це Анатолій Журавель (ІНГІ), який завоював срібну медаль на Чемпіонаті Європи з карате (тренер Харитон Марзаганов); Назар Левицький (ІАБЕ), який здобув золоту медаль на Чемпіонаті світу з пауерліфтингу (тренер Олег Вінтоняк); Ярослав Максютенко (ІНГІ), який став бронзовим призером Чемпіонату Європи з армспорту (тренери Василь Черней та Олег Вінтоняк); Михайло Ковалевич (ІЕМ), який виборов ІІ місце на Міжнародних змаганнях з боксу в Німеччині, ІІІ місце – на Міжнародному турнірі з боксу в Угорщині й ІІІ місце – на Міжнародному турнірі з боксу в Польщі. У списку найкращих спортсменів ІФНТУНГ є й дівоче ім’я: Марія Кривоніс посіла І місце на Міжнародному турнірі з боксу в Польщі, І місце – на Міжнародному турнірі «Кубок Карпат» в Україні й ІІ місце – на Чемпіонаті Європи з боксу серед молоді в Болгарії.

До слова, для студентів ІФНТУНГ зараз відкриваються ще ширші можливості розвиватися в спорті й досягати значних висот. Адже незабаром планується урочисте відкриття оновленого стадіону спорткомплексу ім.Гемби А.П. – надважливого для області спортивного об’єкту, реконструйованого у відповідності до міжнародних вимог. Хтозна, можливо, саме на ньому тренуватимуться ті, хто одного дня стане олімпійською славою України. Так, його введення в експлуатацію збіглося в часі з пандемією COVID-19, яку ніхто не міг передбачити, але пам’ятаймо, що, за словами А.Ейнштейна, «сприятлива можливість відкривається серед труднощів і проблем». Тож карантин – не привід для паузи. Радше, привід шукати нові можливості для зростання.

 

                                                                                                                                 Карантин – не привід для паузи

 

В ІФНТУНГ це добре вміють робити. Чого лиш варті здобутки викладачів університету, про які сьогодні говорили на урочистостях з нагоди Дня знань: першому проректору ІФНТУНГ Олегу Мандрику присвоєно почесне звання «Заслужений працівник освіти України»; проректор з науково-педагогічної роботи ІФНТУНГ Сергій Куровець нагороджений Грамотою Верховної Ради України; проректор з науково-педагогічної роботи ІФНТУНГ Ліліана Гораль нагороджена Грамотою Міністерства освіти і науки України; директор навчально-наукового Інституту нафтогазової інженерії Олег Витязь нагороджений Грамотою Міністерства освіти і науки України; начальник навчального відділу університету Ярослав Штанько нагороджений Грамотою Міністерства освіти і науки України; директор навчально-наукового Інституту природничих наук і туризму Валерій Омельченко нагороджений Нагрудним знаком «За наукові та освітні досягнення»; завідувачка кафедри інженерної та комп’ютерної графіки Леся Шкіца нагороджена медаллю «За заслуги перед Прикарпаттям»; завідувачка кафедри філологіх та перекладу Оксана Когут нагороджена Грамотою Івано-Франківської ОДА та Івано-Франківської обласної ради; завідувачка кафедри прикладної економіки Уляна Бережницька нагороджена Подякою міського голови м.Івано-Франківська. Минулого навчального року викладачі ІФНТУНГ захистили 10 кандидатських та 6 докторських дисертацій. Дев’ять кандидатів наук отримали вчене звання доцента та чотири доктори наук – вчене звання професора.

Не менші здобутки – в царині міжнародної співпраці. Грантове фінансування Євросоюзу отримала низка програм: ЄС - з досліджень та інновацій «Горизонт 2020» під керівництвом доц. Артура Воронича; Британської Ради - під керівництвом проф. Максима Карпаша; Транскордонної співпраці Румунія-Україна - під керівництвом проф. Лесі Шкіци та проф.Миколи Приходька; Транскордонної співпраці Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна - під керівництвом проф. Максима Карпаша та проф. Ярослава Адаменка.

Так наставники дають своїм вихованцям орієнтир на професійне майбутнє. Його фундамент закладається саме зараз, буквально в перший день навчання в університеті. Якими будуть його плоди, залежатиме тільки від наполегливості кожного студента зокрема. Сьогодні  країна каже їм: «В добру путь!»

   

Українська