«Університет, дружній до сім’ї» - тема 2-денного тренінгу, що проходив в ІФНТУНГ

15-16 жовтня 2014 року в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу проходив 2-денний тренінг, присвячений ініціативі «Університет, дружній до сім’ї». Організатором заходу виступив Сумський державний університет, який уже 5 років успішно реалізує цю ініціативу в стінах власного ВНЗ.

Суть ініціативи полягає у створенні сприятливих умов для молодих студентських сімей у вищому навчальному закладі. Ініціатива реалізується в рамках проекту «Рівні можливості для здобуття професії молодими матерями-студентками у вищих навчальних закладах» за фінансової підримки Європейського Союзу. Офіційна підтримка: Міністерство освіти і науки України, Міністерство соціальної політики України.

Щаслива сімя – це часто запорука успіху у всіх починаннях. За статистикою, з 10 молодих людей, які навчаються у вишах, приблизно 7 дівчат і 6 юнаків одружуються під час навчання. Як правило, студентські шлюби – це міцні союзи, адже студентам, які вирішили одружитись,  характерні схожі цінності, соціокультурні особливості тощо. Однак, таким сім’ям, більше ніж будь-яким іншим, притаманні певні проблеми.

Серед найбільш  поширених проблем студентських родин можна виділити: низький грошовий дохід; труднощі поєднання навчання та сімейних зобов'язань; труднощі, пов'язані з народження і вихованням дітей. Часто буває так, що студентки-матері переходять на заочне відділення або ж взагалі на якийсь час (а іноді й назовсім) відкладають навчання.

Пріоритетом ініціативи «Університет, дружній до сім’ї» є благополуччя студентів, а тому діяльність закладу, що імплементує цю ініціативу, повинна бути спрямована на створення можливості для пожднання приватних інтересів (сімї) з суспільними (навчанням).

5 складових ініціативи «Університет, дружній до сім’ї»:

  1. визначення та дотримання політики доброзичливості до сім’ї на рівні адміністрації ВНЗ;
  2. пропаганда переваг балансу між сім’єю та навчанням, поширення культури рівних сімейних обов’язків;
  3. гнучкі форми навчання та роботи;
  4. дитячий простір на території університету;
  5. консультації фахівців: психологів, юристів, медиків, педагогів.

Тренінги проводили два дні: першого дня для керівництва ІФНТУНГ та представників адміністрації ВНЗ, які забезпечують позанавчальну роботу зі студентами, другого – для студентського самоврядування, студенток-матерів та сімейних студентів.

Своїм досвідом щодо реалізації ініціативи в Сумському державному університеті з керівництвом, співробітниками та студентами ІФНТУНГ ділилися керівник проекту «Рівні можливості для здобуття професії молодими матерями-студентками у ВНЗ», керівник координаційного центру гуманітарної політики СумДУ Ніна Світайло, голова профспілкового комітету співробітників СумДУ Валентина Боровик, координатор проекту «Рівні можливості», фахівець Центру підтримки сім’ї Юлія Савельєва, гендерний експерт проекту, доц. кафедри філософії, політології та інноваційних соціальних технологій СумДУ Андріана Костенко та психолог проекту, практичний психолог СумДУ Людмила Колісник. 

Перший тренінг, присвячений ініціативі «Університет, дружній до сім’ї», відвідали ректор ІФНТУНГ, проф. Євстахій Крижанівський, директор Івано-Франківського обласного центру соціальних служб для сімї, дітей та молоді Галина Боднар, директор Івано-Франківського міського центру соціальних служб для сімї, дітей та молоді Леся Дикун, голова Івано-Франківського обласного комітету Профспілки працівників освіти і науки України Мирослав Габорак, виконуючий обовязки проректора з науково-педагогічної роботи Олег Мандрик, помічник ректора Леся Палійчук, голова профспілкового комітету співробітників ІФНТУНГ Мирослав Дранчук, директор господарського комплексу університету Анна Василів, провідний юрисконсульт ІФНТУНГ Володимир Протас та голова профспілкового комітету студентів ІФНТУНГ Артур Воронич.

Кореспондент прес-служби ІФНТУНГ

Неля Грималюк

Тренінг, присвячений ініціативі «Університет, дружній до сім’ї». ІІ-га група.

 

 

 

Українська