«Наш дух не зламати, свободу не вбити»

Всього було в нашій історії – і високого, і трагічного. Як жоден інший народ українці заплатили за своє право на волю й незалежність мільйонами життів синів і дочок, як жоден інший народ навчились мовчки вмирати за свою землю, віру, майбутнє… Кожен крок нашого національно-визвольного руху скроплений кров'ю української молоді – цвіту нашої нації. Історія України – це постійна боротьба за утвердження народності, розбудову соборної незалежної держави. Мужніми борцями за вільне життя в Україні були не тільки наші попередники, а й нинішнє покоління, яке ввійде в історію як борці за євроінтеграцію і учасники бойових дій на сході України.

Уже пройшло п’ять років з часу тих буремних подій в історії нашої державності. І ми, українці, не маємо жодного морального права про це забувати. 12 листопада у стінах науково-технічної бібліотеки Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу відбувся вечір пам'яті «Наш дух не зламати, свободу не вбити», присвячений п'ятій річниці Революції Гідності. Організували та провели захід: завідувач сектором читальних залів Гарасим'юк Леся Богданівна,  провідний бібліотекар відділу обслуговування користувачів Горбак Галина Богданівна (завідувач відділу - Яремійчук Любомира Миколаївна) та студенти груп МТ-18-1 й АКП-18-1 – Гуцуляк Марія, Цендра Галина, Качмар Яна, Ребега Віталій.

Організатори запросили на захід очевидця тих трагічних подій, доцента кафедри суспільних наук Пуйду Романа Богдановича. Його слова не залишили байдужими всіх присутніх в залі. Трепетним голосом,  з болем в очах та з почуттям обов'язку перед Героями Небесної Сотні Роман Богданович звернувся до залу: «Небесна Сотня – це діточки, які віддали життя за Україну, за наше з вами світле майбутнє…Тільки вдуматись в саму назву – Революція Гідності! Ми беззаперечно повинні бути гідними як в навчанні, так і дочками та синами своїх батьків, своєї країни. Ми повинні відчувати свою відповідальність та причетність до творення історії, адже саме за нами майбутнє України! Будьмо достойні їхнього подвигу, їхньої пам’яті, їхньої жертви!»

Хвилиною мовчання присутні вшанували пам'ять Героїв Небесної Сотні та воїнів загиблих в зоні АТО.

Крім заходу працівники бібліотеки організували книжково-ілюстративну виставку – «Небесна Сотня білих журавлів», епіграфом до якої стали слова Ліни Костенко: «Історію пишуть на столі, ми ж бо пишемо кров'ю на своїй землі».

Тож не забуваймо подвигу тих, хто став мужніми й добрими ангелами для свого народу!

Українська