«Завтра» виростає із «сьогодні»

Сьогодні  біля інноваційно-виставкового центру Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу лунала поліцейська сирена й суворі попередження: «Увага! Увага! Не порушуйте правила дорожнього руху!». Біля поліцейського автомобіля – юрба малечі. Думаєте, хтось злякався? Навпаки: всі – в черзі «покермувати» в Prius, включити «блимавку» й віддати команду в гучномовець. І кожен має нагоду відчути себе правоохоронцем. Адже все, що відбувається на території університету – для них, наших майбутніх студентів, які наразі ще ходять до школи й до літнього табору «SCIENCE camp» на базі наукового містечка «Нова енергія».

Нині вони зустрілися з представниками Управління патрульної поліції в Івано-Франківській області, в.о. начальника відділу зв’язків із громадськістю Богданом Капущаком  та інспектором  відділу Олександрою Бабецькою-Гусєвою. Для малечі вони – як герої кінофільмів про боротьбу Добра зі Злом. І водночас реальні люди, від яких спішили довідатися все можливе: що можуть, а чого не можуть поліцейські? де їхні пістолети? чи носять автомати? що роблять, коли правопорушники тікають?...

З’ясувалося, що в гості – як от  цього разу, до дітей - вони ходять без зброї; що їхні три зірочки на погонах означають звання старших лейтенантів; що дуже цінують дисципліну, а тому ставити запитання можна тільки по черзі, попередньо піднявши руку. Якщо чесно, дотримуватися цього правила малечі було дуже складно, адже в кожного – купа запитань й відповідь на них треба одержати терміново. На щастя, часу виявилося досить, аби дізнатися, що таке однострій, жетон, шеврон, посвідчення, уважно їх роздивитися й навіть торкнутися пальчиком; навчитися вітатися як поліцейські («Бажаю здоров’я!»); довідатися, що на поясі в них – тактичний ремінь, який одягають, заступаючи на службу, й що саме вони на ньому носять.

Але найдивовижнішим виявилося відкриття, що сила – не завжди у зброї. Більше того: дуже сильну зброю має кожен, хоча не всі про це здогадуються. І це не що інше, як Слово. Адже з його допомогою часом можна запобігти злочину, навіть не простягаючи руку до кобури. З допомогою правильно і своєчасно сказаних слів люди можуть порозумітися й розв’язати проблему.

І є всі підстави вважати, що сьогоднішні, вчасно й мудро звернені до маленьких українців, слова правоохоронців досягнуть своєї мети: вони закладають основи суспільства, де Закон – у пошані, й не через страх, а через повагу; де життя кожної особи – найвища цінність; де поліція – не каральний орган, а друг і захисник. Чи згодом стануть нинішні учасники літнього табору, яким наразі від 6 до 13 років, економістами, нафтовиками, архітекторами, програмістами? Хтозна. Але набагато важливіше, щоб усі вони виросли відповідальними громадянами своєї країни.

Українська