Cемінар з аналізування Національного звіту в рамках проекту InnoverEAST «Побудова більш ефективного шляху від досліджень до інновацій через співпрацю між країнами ЄС та Східного Партнерства у сфері енергоефективності»

22 квітня 2015 року в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу відбувся семінар з аналізування Національного звіту в рамках проекту InnoverEAST «Побудова більш ефективного шляху від досліджень до інновацій через співпрацю між країнами ЄС та Східного Партнерства у сфері енергоефективності».

Проект InnoverEAST тривалістю 36 місяців сфокусовано на п’яти країнах Східного Партнерства Європейського Союзу – Вірменії, Азербайджані, Білорусії, Грузії та Україні. Основною метою проекту є ефективне подолання розриву між дослідженнями та інноваціями, між дослідниками та бізнесом, а також між країнами ЄС та залученими країнами Східного Партнерства у сфері енергоефективності.

Серед учасників семінару були присутні заступник міського голови Івано-Франківська Богдан Білик, представники енергетичного сектору України – директор спеціальних програм НТЦ «Психея» професор Геннадій Рябцев, виконавчий директор Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Андрій Чубик, представники нафтогазової промисловості – головний інженер МН «Дружба» Сергій Яновський, головний механік філії МН «Дружба» Роман Басараб, заступник начальника науково-технічного управління ПАТ «Укртрансгаз» Андрій Клюнь, начальник відділу експлуатації ЛЧМГ Департаменту транспортування газу ПАТ «Укртрансгаз» Юрій Банахевич,  представники громадянського суспільства – директор Інституту розвитку міста «Новий Івано-Франківськ» Андрій Кір’янов та директор ГО «Агенство з розвитку приватної ініціативи» Лада Маланій, науковці ІФНТУНГ – фахівці в сфері нафтогазової енергетики,  електроенергетики, економіки та управління, а також іноземні колеги – спеціалісти Європейського центру ICEG (Угорщина), доценти та професори Університету Мішкольца (Угорщина), Технічного університету Клуж-Напока (Румунія),  Технічного університету Кошице (Словаччина).

Національний звіт щодо науково-інноваційних перешкод у просуванні енергоефективності присутнім представив директор Науково-дослідного інституту нафтогазової енергетики та екології професор Максим Карпаш. У звіті визначено ряд проблем енергетичного сектора, які обмежують перспективи економічного і соціального розвитку України та її енергетичної безпеки. Основними питаннями, висвітленими в звіті, є висока енергоємність і низька ефективність, зниження видобутку вітчизняних ресурсів природного газу, субсидії на споживання енергії, ринок та нормативно-правова база, інвестиційний клімат, зменшення впливу на навколишнє середовище при спалюванні палива, інституційний потенціал. Для формування комплексного звіту робоча група вивчала питання наявності вітчизняних стартап-компаній, які за допомогою інновацій побудували бізнес, а також проаналізувала державно-приватне партнерство, витрати держави на науково-дослідні роботи, кількість українських вчених та наукових установ. Також в звіті представлені результати опитувань на тему енергозбереження, що проводились серед підприємств в рамках проекту InnoverEAST.

Співавтор Національного звіту, доцент кафедри технічної діагностики і моніторингу Андрій Яворський розповів детальніше про чинники, що стримують та стимулюють реалізацію проектів у сфері підвищення енергоефективності, а також представив запропоновані у звіті рекомендації щодо покращення енергетичної політики України.

Серед іноземних учасників семінару була присутня директор Європейського центру ICEG Рената Анна Якса. Європейський центр ICEG – це незалежний Інститут економічних досліджень, що знаходиться в Будапешті (Угорщина) і є одним із партнерів проекту. Пані Рената Якса виступила з доповіддю про наукову установу, яку вона представляє та розповіла детальніше про проект InnoverEAST.

Друга частина семінару проходила в форматі жвавих дискусій. Експерти, науковці та робоча група разом проаналізували звіт шляхом обговорень сильних і слабких сторін документа. Було запропоновано внести певні поправки в остаточну версію звіту. 

Українська