ІФНТУНГ став учасником проекту «Україна-Норвегія»

У жовтні 2014 року Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу підписав договір з Міжнародним фондом соціальної адаптації про залучення університету до проекту «Україна-Норвегія».

Проект «Україна-Норвегія» реалізується в нашій державі з 2003 року і за 11 років свого існування став одним із наймасштабніших  міжнародних проектів на території України.

Метою проекту є професійна перепідготовка звільнених у запас кадрових військовослужбовців Збройних Сил України та інших силових структур, членів їх сімей та сприяння їх працевлаштуванню.

Завдання проекту:

  • підвищення професійної конкурентоспроможності військовослужбовців та членів їх сімей на ринку праці України шляхом організації їх професійної перепідготовки за напрямами і спеціальностями, що користуються попитом на ринку праці;
  • підвищення мотивації учасників цільової групи до активної соціальної адаптації в умовах громадянського суспільства з ринковою системою відносин шляхом організації заходів з психологічної реабілітації учасників проекту;
  • підвищення добробуту сімей військовослужбовців шляхом їх працевлаштування на робочі місця, що максимально відповідають очікуванням військовослужбовців та членів їх сімей за рахунок проведення заходів щодо сприяння у працевлаштуванні слухачів курсів професійної перепідготовки;
  • розвиток підприємництва в середовищі військовослужбовців шляхом організації заходів з надання допомоги слухачам курсів у відкритті власної справи та організації сімейного бізнесу;
  • розвиток співпраці між навчальними закладами України та Норвегії шляхом активного їх залучення в проект і проведення спільних заходів за програмами освіти студентів та організації наукових досліджень.

Проект фінансується Міністерством закордонних справ Королівства Норвегія через норвезького партнера – Університет Нурланда.

 9 жовтня 2014 року в ІФНТУНГ розпочалось навчання військовослужбовців та членів їх сімей в рамках проекту «Україна-Норвегія». Учасники проекту проходитимуть професійну перепідготовку за спеціальностями «Економіка малого підприємства» та «Менеджмент організацій». Обсяг курсової перепідготовки слухачів за обраними спеціальностями – 500 академічних годин. 30 академічних годин професійної перепідготовки будуть присвячені дисципліні «Ділове адміністрування», заняття з якої проводитимуть спеціально підготовлені викладачі з норвезького Університету Нурланда. Слухачі курсів поділені на дві групи по 25 чоловік. Місце проведення занять – Центр розвитку підприємництва «Бізнес-інкубатор» інституту економіки та управління у НГК. Після успішного завершення навчання, що включатиме в себе заліки, іспити та випускну роботу, студенти отримають дипломи Університету Нурланда та свідоцтво державного зразка про підвищення кваліфікації.

Вступним словом перший день навчання розпочав проректор з науково-педагогічної роботи та соціально-економічного розвитку, д. е. н., проф. Олег Дзьоба, який привітав слухачів курсів з участю в проекті, ознайомив їх з програмою навчання та представив регіональних координаторів проекту, зокрема Ольгу Шатирко. Слухачі також мали змогу познайомитись з куратором групи – завідувачем Центру розвитку підприємництва «Бізнес-інкубатор», к. е. н., доцентом кафедри економіки підприємства Уляною Бережницькою.

Після короткого знайомства перейшли до навчання. Першу лекцію військовослужбовцям та членам їхніх сімей прочитав д. е. н., проф. Ярослав Витвицький. Серед дисциплін, які опановуватимуть слухачі курсів – «Економіка малого підприємства», «Підприємництво і бізнес культура», «Податки і податкова система», «Мікроекономіка», «Інтернет технології  в економіці», «Менеджмент», «Маркетинг».

Після заняття, присутнім випала можливість поспілкуватися з київськими представниками Міжнародного фонду соціальної адаптації – директором розвитку проектів МФСА Яною Козаченко та партнером МФСА у напрямку розвитку малого бізнесу та підприємництва і сприяння у працевлаштуванні учасників проекту Максимом Лапаном.

“Кожного року уряд Норвегії виділяє певну суму коштів на благодійність. Саме в Україні норвежці вбачають потребу соціальної адаптації військовослужбовців, особливо у теперішній час, коли ситуація в Україні напружена. Тим більше, Україна зарекомендувала себе, як надійний партнер і тому співпраця між країнами триває вже понад 11 років”, - стверджує директор розвитку проектів МФСА Яна Козаченко.

Пані Яна також зробила акцент на сильних сторонах проекту. По-перше, проект охоплює велику кількість військовослужбовців. Якщо за 2008-2010 рр. за державні кошти було перепідготовлено 615 військовослужбовців, то в період з 2003 по 2015 рік загальна кількість учасників проекту «Україна-Норвегія» становитиме понад 6000 військовослужбовців. По-друге, проект є унікальним тим, що він є комплексним, оскільки охоплює не тільки військовослужбовців, але й членів їхніх сімей. Це власне дуже характеризує самих норвежців, адже найвищою цінністю для них є сім’я.

“Наше завдання полягає в тому, щоб не тільки навчити вас, видати дипломи, але й щоб забезпечити вас тими практичними навиками, які допомогли б вам в майбутньому реалізувати себе. Стосовно вашої спеціальності, то як показує практика, наші випускники часто об’єднуються в групи по 3-4 людини і започатковують власний бізнес!”, - стверджує директор розвитку проектів МФСА Яна Козаченко.

На завершення слово взяв Максим Лапан, партнер Міжнародного фонду соціальної адаптації у напрямку розвитку малого бізнесу та підприємництва і сприяння у працевлаштуванні учасників проекту. Пан Максим розповів про власний досвід працевлаштування, свою діяльність у фонді та закликав всіх учасників проекту до плідної співпраці.

Ось так і пройшов в ІФНТУНГ перший день навчання в рамках проекту «Україна-Норвегія». Бажаємо всім учасникам проекту натхнення, творчого оптимізму та жаги до нових знань!

Кореспондент прес-служби ІФНТУНГ

Неля Грималюк

Біля входу до Центру розвитку підприємництва «Бізнес-інкубатор» ІнЕУ, де проходитиме навчання військовослужбовців і членів їх сімей у рамках проекту "Україна-Норвегія"  Одна з аудиторій Центру розвитку підприємництва «Бізнес-інкубатор»  Конференц-зала Центру розвитку підприємництва «Бізнес-інкубатор»  Вступним словом перший день навчання розпочав проректор з науково-педагогічної роботи та соціально-економічного розвитку, д. е. н., проф. Олег Дзьоба Проректор з науково-педагогічної роботи та соціально-економічного розвитку, д. е. н., проф. Олег Дзьоба ознайомлює учасників проекту з програмою навчання Професори д. е. н. Ярослав Витвицький та д.е.н. Віктор Петренко - викладачі інституту економіки та управління у НГК, які навчатимуть учасників проекту Регіональний координатор проекту "Україна-Норвегія" Галина Шатирко Галина Шатирко з координатором проекту "Україна-Норвегія" в Івано-Франківську Ольгою Шатирко Київські представники Міжнародного фонду соціальної адаптації – директор розвитку проектів МФСА Яна Козаченко та партнер МФСА у напрямку розвитку малого бізнесу та підприємництва і сприяння у працевлаштуванні учасників проекту Максим Лапан Яна Козаченко, директор розвитку проектів МФСА, розповідає про особливості проекту "Україна-Норвегія" Зустріч з київськими координаторами проекту проходила в затишній, дружній атмосфері

Українська