ІФНТУНГ сприяє впровадженню ефективних екологічних технологій на Івано-Франківщині

3 січня 2017 року на базі Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу відбулась робоча нарада представників КП «Івано-Франківськводоекотехпром», Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, Національного університету «Львівська політехніка» та шведської компанії WSP Sweden, присвячена інноваційним технологіям утилізації тепла стічних вод на Івано-Франківщині та місцевим особливостям утилізації фільтрату.

    Практика показує, що успішне вирішення цих важливих екологічних проблем пов’язане як із залученням наукового потенціалу, так і солідних інвестицій вітчизняних та іноземних компаній. Саме тому ІФНТУНГ з низкою своїх наукових досліджень у сфері екологічних споруд Івано-Франківської області та великим досвідом міжнародної співпраці став платформою для обговорення умов отримання гранту уряду Швеції на створення на КП «Івано-Франківськводоекотехпром» демонстраційної пілотної установки з тепловим насосом для утилізації тепла стічних вод.

    Проректор з науково-педагогічної роботи ІФНТУНГ Мандрик О. М. привітав учасників заходу та окреслив спектр робочих моментів порядку денного наради. Були розглянуті пріоритетні проблеми очисних споруд КП «Івано-Франківськводоекотехпром» та перспективи впровадження теплових насосів для усунення цих проблем – інвестиційний проект «Реконструкція каналізаційних очисних споруд та будівництво лінії обробки мулу для міста Івано-Франківськ», досвід шведської фірми у модернізації очисних споруд та оптимізації їх роботи, досвід впровадження установки попереднього очищення інфільтратів на Львівщині. Львівські вчені зазначили, що проект встановлення теплових насосів на каналізаційних очисних спорудах м. Івано-Франківська відповідає положенням Енергетичної стратегії України на період до 2030 року» та «Стратегії розвитку Івано-Франківської області на період до 2020 року» (операційна ціль 1.3 «Забезпечення енергоефективності»).

    Виступи доповідачів ілюстрували презентації із статистичними даними, порівняльними таблицями та іншими результатами досліджень. Консультант та керівник проектів компанії WSP Sweden в Україні, асистент кафедри туризму ІЕПТ ім. В.Чорновола НУ "Львівська політехніка" Мальований А. М. поінформував присутніх про можливості компанії, переваги її технологій та умови співпраці з нею. Обговорення доповідей викликало неабиякий інтерес, а в результаті зустрічі з’явились чіткі перспективи щодо подальшої співпраці.

По завершенні офіційної частини учасники заходу відвідали очисні споруди    КП «Івано-Франківськводоекотехпром».

     

Українська