Інтерв'ю з Христиною Зелінською, екс-головою Студентського парламенту ІФНТУНГ

Студентський парламент – це найпопулярніша організація серед студентів Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу. Пройшовши довгий шлях становлення (цього року Студентський парламент відсвяткував 10-річницю від дня заснування), організація зробила вагомий внесок у розвиток студентського самоврядування в університеті. Найбільшої популярності організація набула під час керівництва Христини Зелінської, цьогорічної випускниці інституту гуманітарної підготовки та державного управління ІФНТУНГ. Христина – природжений лідер, здібний організатор, молода амбітна дівчина, яка 2 роки (з 2013 по 2015р.) керувала Студентським парламентом ІФНТУНГ.

Перед випуском з університету Христина Зелінська більш детальніше розповіла про діяльність Студентського парламенту та поділилась власним досвідом управління організацією.

- Христино, що таке студентський парламент, на яких засадах і як він функціонує та які завдання виконує? На підставі яких правових/юридичних документів існує?

Студентський парламент – це орган студентського самоврядування, найголовнішою місією якого є захист прав та інтересів осіб, що здобувають освіту в університеті. У своїй діяльності Студентський парламент керується Законом України «Про вищу освіту», постановами Кабінету Міністрів України, статутом університету, наказами ректора, Положенням про Студентський парламент ІФНТУНГ тощо.

Студентський парламент займається такими питаннями, як:

  • представництво студентської громади в адміністрації ВНЗ;
  • захист прав та інтересів студентів під час навчання і поза його межами;
  • лобіювання важливих питань, що стосуються соціального захисту студентів;
  • інформування студентської громади;
  • організація культурно-спортивного дозвілля тощо.

Хто фінансує студентський парламент? 

Фінансова сторона передбачена у статті 40 Закону України «Про вищу освіту», де сказано, що кошти, передбачені для студентського самоврядування, визначаються Вченою радою університету в розмірі не менше, як 0,5 відсотка від власних надходжень, отриманих ВНЗ від основної діяльності. Також ректор забезпечує належні умови для діяльності Студентського парламенту, надаючи нам в користування приміщення, меблі, оргтехніку, забезпечує телефонним зв’язком, постійним доступом до Інтернету, відводить місця для встановлення інформаційних стендів. Все що потрібно для нашої основної діяльності ми маємо та використовуємо. Щодо техніки, якою знімають студенти з відділу студентського телебачення, то вона є приватною власністю самих студентів.

Коли і за яких обставин Ви стали головою студентського парламенту ІФНТУНГ? Чому Вас зацікавила така можливість?

Перш за все, мене зацікавила ця можливість, як шлях до самовдосконалення, самоорганізації, розвитку лідерських здібностей. Згодом все те, що я почала робити, почало приносити результат і найбільшого задоволення мені приносило усвідомлення того, що наша організація робить корисну справу як для студентів, так і для університету в цілому.

 - Христино, як Вам вдавалось поєднувати навчання та активну діяльність на посаді президента Студентського парламенту, адже і те і інше потребує багато часу та чималих зусиль? Викладачі з розумінням відносились до Вашої зайнятості?

Зважаючи на те, що я навчалась на юриста паралельно в іншому університеті, це напевно було найважче. Коли займала посаду студентського лідера університету, доводилось часто пропускати пари через те, що потрібно було представляти студентство на різноманітних нарадах, зустрічах, інколи була змушена пропускати заняття через організацію заходів чи іншу громадську роботу. Це займало практично весь мій час, тому відповідно на навчання залишалось менше часу. Але дякуючи викладачам, які ставились до мене з розумінням я все доопрацьовувала. Звичайно, є викладачі на різних кафедрах, які вважають, що громадська робота це не те, на що слід витрачати свій час. Хоча, я можу тут посперечатись, бо саме громадська діяльність в житті університету і міста в цілому дала мені великий старт у майбутнє, широке коло корисних знайомств та досвід. Завдяки цьому, ще не закінчивши університет, я вже мала кілька пропозицій з працевлаштування і зараз працюю, удосконалюючи себе в професійних напрямках, як інформаційний аналітик та юрист.

Що корисного вдалося зробити для студентської спільноти, університету?

Переді мною стояли досить складні завдання, оскільки, перш ніж почати свою діяльність, потрібно було заново формувати весь склад нашої організації. На час обрання мене президентом, число активістів у Студентському парламенті було вкрай малим і, відповідно, на перших етапах було досить важко. Проте, спільними зусиллями та завдяки чіткому виконанню плану дій, лави нашої організації поповнювались новими активними і відповідальними людьми. Зараз актив Студентського парламенту ІФНТУНГ налічує 35 осіб. Це обрані представники різних інститутів ІФНТУНГ та керівники структурних підрозділів Студентського парламенту. Окрім цих осіб, є активісти, що долучаються до проведення різних заходів.

Кожному керівнику органу студентського самоврядування слід розуміти, що основною роботою не є проведення вечірок і конкурсів краси. В першу чергу, це вирішення реальних студентських проблем. Можу сказати, що ми стикались з різними проблемами, що стосувались студентів, наприклад: виключення з університету, конфлікти між студентами та викладачами, проблеми щодо харчування в університеті тощо. Однак, завдяки вже  налагодженій співпраці з ректоратом, ми завжди знаходили вихід з ситуації, робили все можливе аби вирішити питання найкращим чином, адже всі ми працюємо на благо нашого університету та забезпечення якісного навчального процесу в його стінах.

За 2013-2015 рр. Студентський парламент ІФНТУНГ організував чимало різних заходів. Найважчими в організації та водночас найвизначнішими для мене стали:

  • створення відділу сприяння працевлаштуванню студентів;
  • встановлення Рекорду України в категорії розміри. Ми створили найбільший студентський квиток та презентували його флеш-мобом;
  • флеш-моб «Україна єдина», в якому були задіяні представники усіх молодіжних організацій, з якими ми співпрацюємо;
  • проведення заходів планової програми Студентської республіки, оскільки ми є регіональними представниками.

Окрім перелічених заходів, ми проводили десятки різних благодійних акцій, культурно-масових, спортивних заходів, тематичних студентських вечірок тощо.

Безумовно, не можна залишити поза увагою Євромайдан. Це був досить важкий час для всіх студентських лідерів Івано-Франківська.

Якою була співпраця з адміністрацією університету? Хто від адміністрації відповідав за контакти з студентським парламентом?

Як екс-голова Студентського парламенту університету можу впевнено сказати, що адміністрація ІФНТУНГ є відкритою до співпраці, демократичною та лояльною. Велику подяку хочу висловити ректору, проф. Євстахію Крижанівському. Неодноразово завдяки його справедливості, зваженості та об’єктивності в університеті відбулось чимало корисних запроваджень. Окрім ректора, ми маємо досвід роботи з усіма проректорами, і хочу сказати, що кожен з них завжди йшов на контакт та тим, чи іншим чином сприяв реалізації діяльності нашої організації. Щирі слова вдячності хочу висловити колишньому проректору з науково-педагогічної роботи, проф. Степану Чеховському. Він став великою підтримкою та мудрим порадником для Студентського парламенту ІФНТУНГ. Саме завдяки такій підтримці ректорату органам студентського самоврядування значно легше виконувати свої функції та реалізувати різноманітні проекти. Маю надію, що такий хороший комунікативний зв’язок з адміністрацією університету буде підтримуватись і надалі.

Що треба зробити для підняття престижу університету в освітньому середовищі?

Найбільше уваги та зусиль потрібно присвятити тому, щоб досліджувати та вдосконалювати якість самої вищої освіти в університеті. Рейтинги роботи кафедр корисно було б формувати не тільки на основі написання наукових робіт та виконання планів, а й на основі опитування студентів, як це роблять в Українському католицькому університеті. Думаю, велику увагу кожному ВНЗ слід приділити удосконаленю внутрішнього освітнього процесу. Слід пам’ятати, що ми не єдині на ринку пропонуємо свої освітні послуги та завжди шукати нові підходи для розвитку і покращення.

На мою думку, слід плідно працювати над маркетинговою стратегією. Я вносила пропозиції щодо створення в університеті маркетингового відділу, який би міг досліджувати ринок освітніх послуг, займатися брендингом університету та створювати позитивний імідж. Зокрема, цей відділ міг би займатися навчанням осіб, відповідальних за профорієнтаційну роботу на кафедрах, задля кращого позиціонування освітніх послуг, які надає університет, успішної комунікації з абітурієнтами, а також  створення позитивного іміджу університету загалом.

Що б Ви хотіли побажати своєму наступнику, новообраному голові Студентського парламенту Миколі Глодовюку? Та що б хотіли побажати, порадити студентам університету на прощання?

Хочу побажати Миколі та його команді ніколи не здаватися! Я вірю в команду Студентського парламенту та знаю, що з кожним роком ця організація зростатиме все більше, працюватиме ще краще та об’єднюватиме і надалі студентів нашого університету. Моя дружня порада усім студентам – багато над собою працюйте, розвивайтеся у різних напрямках, будьте активними та небайдужими. Якщо кожен з нас докладе хоча б якісь зусилля, то наше життя стане кращим.

- Які у Вас плани на майбутнє? Як досвід, набутий в організації студентського самоврядування, вплинув на ваше життя?

Свій досвід я формувала не тільки на основі роботи в Студентському парламенті. Окрім цієї організації, я ще була першим заступником голови  Міжвузівської студентської ради області при облдержадміністрації, студентським мером Івано-Франківська, координатором від Української асоціації студсамоврядування в Івано-Франківської області, членом ініціативної групи Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти. Так, звучить надто багато, але ж не важливо скільки статусів ти маєш, важлива твоя робота і результат. Це все незбутні враження, цікаві знайомства, ціла купа пригод та чудова життєва школа для молодої людини.

Сьогодні я є членом правління центру «Антикорупційна платформа», яка займається виявленням різноманітних корупційних схем в Івано-Франківській області, починаючи від сфери держзакупівель та закінчуючи незаконними забудовами. Також, зараз я працюю асистентом координатора нашої області в проекті «Здійснення адвокасі кампанії з імплементації нового антикорупційного законодавства органами місцевого самоврядування», що фінансується Агенцією з міжнародного розвитку США (USAID) та виконується міжнародною організаією Pact, Inc. в Україні. Я люблю свою роботу, не зважаючи на її складність. Я займають тим, що мені подобається, чого ж бажаю і всім!

   

Українська