Інститут архітектури, будівництва та туризму ІФНТУНГ активно працює для розвитку рідного міста

Викладачі та випускники Інституту архітектури, будівництва та туризму Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу взяли участь у розробках та презентації проекту  «Ознакування цінних об’єктів Станиславівської фортеці XVII– XVIII cт.» (м. Івано-Франківськ, на території колишнього Палацу Потоцьких, вул. Шпитальна 5), який  виконано за сприяння громадської організації Центр «Генеза» в рамках міського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування та громадянського суспільства.

Головними ініціаторами та виконавцями проекту були викладачі двох кафедр: архітектурного проектування та основ архітектури, а також випускники-архітектори Інституту архітектури, будівництва та туризму ІФНТУНГ.

Мета проектузбереження пам’яті про втрачені унікальні  об’єкти міста-фортеці Станиславова (Івано-Франківська), поширення інформації про цінність історичної забудови та втрачених особливо цінних елементів історичного міста (міські брами, фортечні бастіони, громадських та сакральних споруд) шляхом розробки проекту ознакування та його реалізації.

У проекті представлено науково-теоретичну та графічну частини, а також макет знака-символа. До науково-теоретичної частини входить історико-архітектурна довідка розвитку Станиславівської фортеці у XVII – XVIII cт. з аналізом картографічних,  іконографічних, архівних матеріалів.

У графічній частині представлено ряд аналітичних схем та схем-пропозицій ознакування втрачених історичних фортифікацій міста різними методами, серед яких ознакування Станиславівської фортеці XVII – XVIII cт. знаками-символами, ознакування за допомогою світлових ефектів, трасування.

У проекті представлено виготовлений пілотний макет візуального знаку-символа для ознакування втраченої Тисменицької брами, який сьогодні експонується у фортечній галереї «Бастіон».

У розробці проекту взяли участь івано-франківські науковці та архітектори: Зоряна Лукомська, Христина Василів, Галина Лукомська, Павло Прокопців, Михайло Шевчук, Володимир Мартинюк.

 

Українська