Як вступити до магістратури у 2020 році

Розмова про цей надзвичайно важливий момент у житті студентів велася на зустрічі вихованців Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу з представниками ректорату, приймальної комісії та викладачами закладу. Адже наступний рік для тих, хто бажає здобути освітній рівень магістра – дуже особливий: в силу вступають нові правила, згідно з якими вступники до магістратури складатимуть, окрім фахового випробування за спеціальністю, єдиний вступний іспит з іноземної мови.

Випробування серйозне: воно може як прокласти шлях до магістратури, так і перекреслити професійні плани бакалаврів. Аби цього не сталося, адміністрація університету вирішила максимально допомогти своїм вихованцям гідно підготуватися до складного випробування й започаткувати курси для вступників 2020 року. Їм не доведеться метушитися містом у пошуках розв’язання цієї проблеми, бо в стінах рідного ЗВО їм постараються створити найкращі умови. Перший проректор ІФНТУНГ Олег Мандрик пояснив:

-Ми не приватна структура, а державний університет, неприбуткова організація, діяльність якої кожні два роки перевіряє КРУ. Тому планово-фінансовий відділ робить калькуляцію, скільки такі курси коштуватимуть, аби в їх вартості була тільки зарплата викладачеві й оплата комунальних послуг (адже в лютому й березні ще триватиме опалення). Тож, оскільки ми не маємо права на прибуток, впевнений: ціни будуть найнижчі в Івано-Франківську. Зрозуміло, є різні студенти: для тих, хто не має фінансової можливості, буде проведено три – п’ять безкоштовних консультацій (для заочників також) перед іспитом, де вам розкажуть, який формат іспиту, які питання на нього винесено, як правильно себе там поводити. Але на роз’яснення певних тем часу не буде.

Із планом організації такого «мовного інтенсиву» учасників зустрічі ознайомила завідувачка кафедри англійської мови Іванна Озарко. Планується, що курси триватимуть 3,5 місяці двічі на тиждень (це 64 години), з 10 лютого по 31 травня 2019 р., групами по 10 осіб. Орієнтовна вартість для слухача – 1050 грн. Всі охочі підвищити свій рівень знань з іноземної мови, можуть до 1 листопада 2019 р. подати заяву на кафедру англійської мови (хоча вивчається й німецька, й французька), укласти угоду з університетом і здійснити оплату освітніх послуг. Якщо студенту відомий його рівень знань – може зазначити його в заяві; якщо ні – зможе пройти пробне тестування, аби не гаяти марно час, а одразу з’ясувати, звідки йому доведеться «стартувати», аби переможно фінішувати на єдиному вступному іспиті. Курси почнуться з 10 лютого 2010 р. й відбуватимуться в зручні для студентів дні та час.

Про деталі організації вступу до магістратури у 2020 р. студентам розповів відповідальний секретар приймальної комісії ІФНТУНГ Ярослав Коваль:

- Реєстрація на єдиний вступний іспит запланована з 6 травня по 3 червня 2020 р. Самостійно зареєструватися не можна – цим займатимуться навчальні заклади. Після  червня жоден навчальний заклад жодного вступника вже на іспит не зареєструє. Після реєстрації вам буде виданий екзаменаційний листок з фото й печаткою приймальної комісії. На ньому буде номер і пін-код екзаменаційного листа. За цим номером і піном кожен заходить у свій електронний кабінет: там чітко прописано, де, за якою адресою і коли вступник проходитиме іспит (він відбуватиметься 1 липня 2020 р.). Подача заяв вступників до магістратури запланована з 5 липня по 22 липня 2020 р., тільки в електронній формі. Кількість заяв – не більше 5 (на місця державного замовлення), на контракт – кількість не обмежена. З 23 по 26 липня 2020 р. в університеті відбуватимуться фахові вступні випробовування (детальний розклад буде розміщено на сайті).

За яким конкурсним балом проводитиметося вступ? Єдиний вступний іспит оцінюється за шкалою від 100 до 200 балів. Аналогічно оцінюється фахове випробовування - від 100 до 200. Отже разом – максимально 400 балів. До них додається 20 балів – інші показники конкурсного відбору. Цього року їх було розділено так: 5 балів – за наукові досягнення, 15 – вага середньої оцінки диплома бакалавра. Як буде 2010 року, детально ще не можна сказати. Тож максимум – 420 балів.

З огляду на таке велике значення результатів впровадженого єдиного вступного іспиту, перший проректор ІФНТУНГ Олег Мандрик закликав студентів до активнішого вивчення іноземних мов, тим більше що на V курсі для них відкриваються широкі можливості побувати на практиках з обміну студентів і взяти участь у програмі подвійних дипломів. Також Олег Миколайович звернув їх увагу й на інші перспективи:

- Кожному з вас я обіцяю підписати угоду про так звану дуальну форму навчання, яка передбачає, що ви, навчаючись на стаціонарі, отримуючи стипендію, можете працювати офіційно й отримувати повну заробітну плату на підприємстві. Єдина умова – щоб ця робота була за фахом. Тобто, якщо це підприємство з геодезії і ви там працюєте геодезистом, ми вам забезпечимо зручний індивідуальний графік, навіть використовуючи центр дистанційного навчання. Ви зможете пройти певний теоретичний курс, а практичні заняття, курсові проекти виконати за тематикою того підприємства, де  працюєте.

Університет робить чимало кроків назустріч своїм вихованцям, аби підтримати їх, допомогти стати сучасними висококваліфікованими фахівцями, але це станеться тільки тоді, коли й вони виявлятимуть ініціативу, визначатимуть для себе високі цілі й намагатимуться їх досягти. Але наразі Олегу Миколайовичу доводиться говорити зі студентами про можливості, які вони нехтують, втрачаючи нагоду ствердитися в обраній професії:

-Надходить маса пропозицій, але ви надзвичайно пасивні. Ось нещодавня –  стипендія від Фонду Віктора Пінчука. Це додаткова стипендія для всіх студентів, навіть платників, в сумі 2500 грн. Подавайтеся! Минулого року знаєте скільки було подано заявок? Один студент з ІФНТУНГ. Не хочете? Вивчіть ці пропозиції. Шукають нові ідеї від студентів, і за ці ідеї платять кошти. То подавайтесь, будьте більш активними!

Найближча нагода виявити ініціативу й зробити крок до подолання нової висоти, магістратури, - інтенсивна підготовка до єдиного вступного іспиту на спеціальних курсах з іноземної мови. Університет вболіває за своїх вихованців і зичить їм успіху. Не підведіть!

 

Українська