Цікавий літопис: Як народився університетський гімн «Марш нафтовиків»

Жоден важливий масовий захід в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу не відбувається без енергійного університетського гімну «Марш нафтовиків». Його слова та мелодія бадьорять, окрилюють, випромінюють молодість, завзяття та оптимізм. Це підтвердять всі, хто хоча б один раз його чув. Та не всі, мабуть, знають, що гімн ІФНТУНГ був написаний у 2001 році, коли Івано-Франківському університету нафти і газу було присвоєно статус національного. Музику написала Євгенія Єрохіна – багаторічний художній керівник Центру культури і дозвілля студентів університету, слова – Тетяна Лавинюкова, талановита поетеса та редактор газети газонафтопромислового факультету тих років «Нафтовик».

Цікавою виявилась й призабута історія написання гімну. Нам випала нагода поспілкувались з авторами гімну, і від них ми довідались, що у травні 2001 року в ІФДТУНГ з’явилось оголошення про конкурс на кращий текст гімну нашого університету, який мала розглянути та затвердити конкурсна комісія на чолі з тодішнім проректором Векериком В. І. Прочитавши оголошення, Т. Лавинюкова зацікавилась ідеєю: «Вірші та тексти пісень я складала тоді переважно під час піших прогулянок, наприклад, коли йшла на роботу або з роботи. Все якось формуєш у свідомості, обдумуєш, редагуєш… Залишається тільки записати. Мені хотілося, щоб пісня була  від імені студентів, щоб в ній була висвітлена праця і турбота викладачів, була згадка про історію ріпництва в Галичині і Івана Яковича Франка – нашого славного земляка». Вже роздрукований варіант вона віднесла у приймальну ректора.

Як пізніше з’ясувалось, текст гімну виявився не єдиним: був представлений ще бардівський варіант гімну авторства Ніколаєнка О. М.(випускник ІФНТУНГ) та Поплюйка А. Г. (доцент кафедри основ геології та екології). Крім того, участь в конкурсі взяла студентка другого курсу ІФНТУНГ Тамара Рогова, яка теж представила свою композицію. Проте конкурсна комісія визнала проект гімну університету Тетяни Лавинюкової кращим. 

Завітавши наприкінці літа до друзів у Центр культури і дозвілля студентів, авторка довідалась, що художній керівник ЦКДС Євгенія Борисівна Єрохіна вже працює над музикою до тексту. Композиторка ж пригадує, що проректор Ф. В. Козак тоді дуже хвалив вірші, але вважав, що їх неможливо покласти на музику. Але всупереч сумнівам Євгенія Єрохіна написала прекрасну музику та звернулась за порадою до Петра Чоловського, який керував університетським ансамблем «Обрій». Він дещо поправив та зробив фахову обробку. Пісенний варіант записували на студії звукозапису наші талановиті співаки Володимир Литвиненко (Заслужений працівник культури України, директор ЦКДС), Петро Чоловський (Заслужений працівник культури України), Павло Войтенко (доцент кафедри  комп’ютеризованого машинобудівного виробництва) та Заслужений артист України Мирослав Петрик. Цей аудіозапис «працює» і досі: його виконують на університетських урочистостях, на посвятах в студенти тощо.

Напередодні початку нового 2001/2002 навчального року до університету надійшла приємна звістка, що ІФНТУНГ отримав статус національного. Довелось змінювати два останні рядки приспіву на:

Єдиний наш НАЦІОНАЛЬНИЙ технічний 

Університет нафти й газу.

Вперше автори та весь університет почули гімн на посвяті у студенти першокурсників 1 вересня 2001 року. Керівництво ІФНТУНГ нагородило преміями: автора музики Є. Б. Єрохіну, автора тексту Т. Г. Лавинюкову, виконавців пісні, а також призерів, що посіли друге та третє місця.

 

Українська