У «Новій Енергії» обговорили шляхи досягнення цілей сталого розвитку Прикарпаття

У Науковому містечку «Нова Енергія» сьогодні, 27 листопада, відбулась конференція «Прикарпаття на шляху досягнення цілей сталого розвитку». Організатори заходу - Програма розвитку ООН в Україні (ПРООН), Івано-Франківська обласна державна адміністрація та Івано-Франківська обласна рада. Конференція відбувається за підтримки Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу та Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника.

Мета конференції - широке обговорення пріоритетних напрямків сталого розвитку Прикарпаття, вироблення напрямів і механізмів для досягнення цілей сталого розвитку (ЦСР) на регіональному рівні та створення потужної партнерської регіональної мережі задля досягнення цілей сталого розвитку.

Відзначимо, що ІФНТУНГ уже давно просуває принципи сталого розвитку в освітні програми, а науковці університету виступають експертами у цій галузі. Саме якісна освіта – це одна із цілей сталого розвитку та, одночасно, інструмент, що дозволяє впроваджувати в життя інші цілі.

Загалом, обговорити цілі сталого розвитку Прикарпаття в «Новій Енергії» зібрались науковці, освітяни, представники органів влади, інститутів громадянського суспільства, бізнесу, активна молодь – це саме ті проактивні люди, які сьогодні впливають на розвиток нашого регіону.

З вітальним словом до присутніх звернулась Леся Палюх - регіональний координатор ПРООН з досягнення Цілей сталого розвитку в Івано-Франківській області: «Хочу подякувати Івано-Франківському національному технічному університету нафти і газу та «Новій Енергії» за підтримку в організації такого важливого для Прикарпаття заходу. Ми тут зібрались для того, щоб обговорити цілі сталого розвитку, які прийняті ООН в 2015 році й повинні бути реалізовані до 2030 року. Адже Україна - одна з 193 країн, яка взяла на себе зобов'язання дотримуватися визначених 17- ти Цілей сталого розвитку ООН до 2030 року. І це наш орієнтир, якому ми слідуємо. Наша мета – привернути увагу до цілей сталого розвитку, сприяти їхньому впровадженню, а також започаткувати співпрацю задля досягнення порядку денного в сфері сталого розвитку».

Привітали присутніх з початком роботи конференції, висловили сподівання щодо  конструктивного діалогу та конкретних результатів також заступник голови обласної державної адміністрації Богдан Кобилянський та заступник міського голови Івано-Франківська Богдан Білик.

Директор центру сталого розвитку, проф. Олег Карпаш – модератор секції «Енергоефективне суспільство», представив присутнім бачення та розуміння сталого розвитку науковцями ІФНТУНГ.

Загалом, під час конференції експерти з Прикарпаття представили свої знання, досвід та бачення того, як досягти досконалішого майбутнього. Розглядались важливі питання щодо взаємодії суспільства-бізнесу-влади-науки для побудови суспільства сталого розвитку, ролі органів місцевого самоврядування у побудові енергоефективного суспільства.

У секції «Освіта і наука в інтересах сталого майбутнього» особливої уваги набуло питання впливу сучасних технологій на забезпечення цілей сталого розвитку на прикладі Наукового містечка «Нова Енергія.»

За результатами конференції напрацьовано низку пропозиції щодо спільних дій Прикарпаття та ПРООН для досягнення ЦСР на локальному рівні.

Довідково. Цілі сталого розвитку (ЦСР) –  загальний заклик до дій, спрямованих на те, щоб покінчити із бідністю, захистити планету та забезпечити мир і процвітання для всіх людей. Цілі сталого розвитку містять чіткі орієнтири та цільові показники, які всі країни мають запровадити відповідно до власних пріоритетів та екологічних проблем світу загалом. Перелік ЦСР включає 17 цілей, які були офіційно затверджені на засіданні Генеральної Асамблеї ООН у вересні 2015 року.

ПРООН надає підтримку Уряду України в інтеграції Цілей сталого розвитку до національного плану та стратегій розвитку. Досягнення ЦСР потребує партнерства державних органів, приватного сектора, громадянського суспільства. ПРООН у співпраці з обласною владою продовжуватиме свою діяльність в Івано-Франківській області, спрямовану на досягнення Цілей сталого розвитку. Більше про цілі сталого розвитку читайте за посиланням.

Українська