Студенти ІФНТУНГ долучились до урочистого відкриття VІІІ Міжнародного мовно-літературного конкурсу імені Шевченка

У першій декаді жовтня 2017 року відбулось урочисте відкриття VІІІ Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Шевченка, оголошеного Міністерством освіти і науки України на виконання Указу Президента України від 30 вересня 2010 року № 928. Згідно з Положенням про Міжнародний мовно-літературний конкурс імені Тараса Шевченка   він проходить для вищих навчальних закладів І–ІV рівнів акредитації в три етапи (з листопада по березень). Проведення цього конкурсу сприяє піднесенню престижу української мови і літератури серед молоді, підвищенню рівня загальної мовної культури.

Студенти Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу завжди є активними учасниками конкурсу. За ініціативи та організації кафедри філології та перекладу Інституту гуманітарної підготовки та державного управління ІФНТУНГ вони цього року долучились до урочистостей відкриття. Із вступним словом про значення конкурсу, його мету перед студентами-першокурсниками Інституту економіки та управління в нафтогазовому комплексі виступила викладач кафедри філології та перекладу, доц. Якібчук М. В.   Студенти читали поезії Шевченка,розповідали про його творчість. Особливий акцент вони зробили на творчості поета періоду заслання. Присутні ознайомились з «Букварем» Шевченка та його висловлюваннями на мовознавчу тематику. Продовжуючи цю тему, студенти проілюстрували «Роменову абетку» Григорія Епіка (українського письменника доби «Розстріляного покоління»), яку   він придумав в соловецьких таборах і намалював для свого маленького сина.   Активну участь у цьому святі взяли студенти Анна Синчук, Діана Вірстюк, Марія Винник, Ольга Прищепа, Назар Шкромида, Зоряна Яжинська (гр. МН-17-2).

Захід виявився надзвичайно цікавими та пізнавальним. Молодь не тільки познайомилась з забутими іменами української літератури, але й сама долучилась до вивчення ідей та бачення майбутньої Української держави, про яку мріяв і писав у своїх торах Великий Шевченко.

Щороку студенти ІФНТУНГ за сприяння кафедри філології та перекладу беруть активну участь у конкурсі, який оцінює специфіку, складність та обсяг творчої роботи, володіння художнім словом, мовно-літературну підготовленість конкурсантів. Сподіваємось побачити студентів університету серед фіналістів!  

 

Українська