Стартувала Міжнародна конференція "Нафтогазова енергетика 2019"

Спільна діяльність науковців, освітян, підприємців, спрямована на максимальну незалежність від імпорту енергоносіїв, є необхідною умовою для успішного розвитку нашої держави. Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу, як єдиний ЗВО нафтогазового профілю, уже тривалий час працює над вирішенням цієї проблеми. Щорічно ІФНТУНГ виступає організатором міжнародних і всеукраїнських конференцій, круглих столів, засідань, які покликані вирішувати актуальні проблеми енергонезалежності України.

Цьогорічна конференція «Нафтогазова енергетика 2019», яка традиційно відбувається за організації університету та підтримки Міністерства освіти і науки, зібрала представників з-понад 60 підприємств, наукових й освітніх установ України та зарубіжжя. Міжнародний науковий форум проходив у с. Поляниця (парк-готель «Фомич»).

Перед відкриттям конференції ректор ІФНТУНГ, академік НАНУ Євстахій Крижанівський розповів журналістам про основні досягнення університету та ті проблеми в державі, вирішення яких не обійдеться без залучення науковців. «Науковцями ІФНТУНГ розроблено потужну програму загальнодержавного рівня - «Перспективи та шляхи нарощування видобутку вітчизняних нафти та газу для підвищення енергетичної безпеки України». І на наше переконання - в Україні є реальна можливість суттєвого збільшення власного видобутку нафти і газу. Однак, для цього потрібна злагоджена робота – об’єднати зусилля науковців, освітян, виробничників, влади задля створення й успішної реалізації єдиної програми, метою якої стане енергонезалежність держави!» - відзначив Євстахій Іванович.

На актуальності та масштабності конференції наголосив генеральний директор директорату науки МОН Дмитро Чеберкус: «Сьогодні Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу згуртував навколо себе всіх зацікавлених в результатах його науково-технічних розробок, які є інноваційними, потужними і потрібними нашій державі. І Міністерство освіти і науки, без сумніву, зацікавлене та підтримує таку діяльність. Окрім того, наголошу, що зараз МОН запроваджує багато форматів для розвитку науково-технічного потенціалу в наших закладах вищої освіти, зокрема в ІФНТУНГ».

Пленарне засідання розпочалось із вітальних слів: ректора університету Євстахія Крижанівського, заступника голови обласної державної адміністрації Ігоря Пасічняка, генерального директора директорату науки МОН Дмитра Чеберкуса, голови Державної служби «Геології та надр України» Олега Кирилюка, директора Інституту надтвердих матеріалів ім. В. М. Бакуля НАН України Володимира Туркевича.

Вітаючи учасників й окреслюючи мету наукового форуму, всі зійшлись на єдиному - об'єднання зусиль науковців і виробничників задля збільшення видобутку власних вуглеводнів, що підвищить рівень енергонезалежності країни; координація та збалансованість кадрового забезпечення нафтогазової галузі та запобігання відтоку фахівців з України; стратегії підтримки науково-дослідних робіт університетів; створення кластеру освітян та науковців.

Фундаментальною доповіддю конференції стала доповідь ректора ІФНТУНГ Є. І. Крижанівського «Нафтогазова енергетика 2019» , в якій він охарактеризував головні досягнення університету в розвитку нафтогазової галузі та окреслив проблеми, які слід вирішити із залученням науковців. Наступні доповідачі теж піднімали важливі для галузі питання та викликали жваве обговорення. Про актуальність проблематики конференції свідчить високий рівень представництва учасників. А якщо доповіді на пленарному засіданні викликають низку питань та неабиякий інтерес, то можна сподіватись, що дискусійні майданчики, передбачені у роботі конференції, допоможуть викристалізувати спільну ідею й програму розвитку галузі, а також досягнути енергонезалежністі України.

Нагадаємо, що робота конференції триватиме до 31 травня. 29 травня передбачені: установче засідання засновників нафтогазового освітнього кластера (НГОК) та інформаційна сесія «Горизонт 2020»: поради щодо участі в конкурсах 2019-2020 рр.

30-31 травня – секційні засідання:

СЕКЦІЯ А: Нафтогазова інженерія (геологія, геофізика, буріння свердловин, видобування вуглеводнів, машини і обладнання нафтових та газових промислів, газонафтопроводи та газонафтосховища)

СЕКЦІЯ В: Економіка і менеджмент

СЕКЦІЯ С: Альтернативна енергетика та енергоефективність

СЕКЦІЯ D: Нафтогазова геологія, геофізика та безпека довкілля.

Доступна пряма трансляція конференції на youtube-каналі університету:  https://www.youtube.com/channel/UCjYRh4awRHKC2Ths7H2xn4Q

Більше фото з конференції: https://drive.google.com/drive/folders/1hAHxMJUt5ox_cmFKQ0_9qozEvSrQzYW_

 

30 травня триває робота в секціях:

 

Більше фото

Українська