Спільний молебень за студентство

17 листопада – це день, на який з нетерпінням чекає кожен студент впродовж року, адже саме цього числа студентство зі всієї України та різних куточків світу відзначає Міжнародний день студента.

Студентів часто змальовують буйними, безтурботними, життєрадісними…Переважно, так воно і є, але, як свідчить історія, це найбільш вольові, відчайдушні, гарячі серця.

Попри веселі традиції святкування, передісторія Міжнародного дня студента сумна. 28 жовтня 1939 року празькі студенти вийшли на демонстрацію на честь річниці утворення своєї держави. На той час Чехословаччина була окупована німцями, котрі вдалися до жорстких мір аби зупинити акцію. Проти демонстрантів виступили регулярні війська. В результаті зіткнень загинув студент-медик Ян Оплетал. Його похорони, які відбулися 15 листопада, дали поштовх до нових акцій протесту. 17 листопада були заарештовані і відправлені до концентраційного табору більше 1200 студентів. 9 осіб були страчені без суду. А через два роки в Лондоні на зустрічі студентів з різних країн було вирішено вважати 17 листопада Міжнародним днем студентів.

В Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу День студента розпочали зі спільної молитви. Зранку студенти та викладачі університету зібралися біля Ротонди Божої Матері, щоб помолитись за здоров’я студентів, їхню добру долю, але щоголовніш, припинення війни, мир та спокій на рідній землі. Перед молитвою з привітальним словом до студентів звернувся проректор з науково-педагогічної роботи, професор Олег Мандрик, який наголосив, що саме студенти – рушій змін і від них залежить майбутнє України, тому побажав їм наснаги в навчанні, бажання постійно розвиватись та вдосконалюватись. Після звернення проректора до студентів, отець Борис Гобир відслужив молебень за студентство. На завершення отець побажав студентам бути відповідальними, чесними, порядними людьми, гідними громадянами України.

Українська