Семінар-презентація будівельних технологій в ІАБЕ: погляд виробника

Будівництво енергоефективних споруд у наш час високих цін на енергоносії особливо у тренді. Кожен прагне отримати теплу затишну домівку до перших холодів. Споживачі кваплять будівельників, бо ж пізня осінь та зима – то не сезон для будівництва. Так було ще нещодавно. Однак, як показав сьогоднішній відкритий семінар-презентація Інституту архітектури, будівництва та енергетики та проєкту ключової регіональної лабораторії «Енергоефективні технології, конструкції та матеріали», технології будівництва змінюються разючими темпами.

Тож на заході зібрались зацікавлені сторони. Насамперед, це – студенти та викладачі кафедри будівництва та енергоефективних споруд ІАБЕ ІФНТУНГ, представники ключових виробників добавок, сумішей та бетонів для будівельних робіт, серед яких: ТзОВ НВП «МІСТІМ», ТзОВ «ВВ ПЛАСТ-БУД», Регіональний випробувальний центр «БМ-ТЕСТ». Можливості ІАБЕ презентував  директор інституту М. П. Мазур.

Виробники ж презентували власну продукцію – бетони і суміші, які можна використовувати в критичних умовах. До таких умов належать, без сумніву, низькі температури.

Семінар-презентація від виробника є дуже пізнавальною та корисною, як зазначив у вітальному слові перший проректор Олег Мандрик, для студентів. Отримані знання вони можуть відповідно до програми ІФНТУНГ з дуальної освіти застосувати, будучи на студентській лаві.  

Перед учасникам семінару витупили: директор ТзОВ НВП «МІСТІМ» та офіційний представник компанії «ВВ ПЛАСТ-БУД» В. Б. Чернов,   к.т.н. Чудновський С. М. й ін. Серед іншого були представлені особливості застосування добавок в холодний період року, система добавок «Комплекс» для малих архітектурних форм, проблеми якості бетонів та сумішей, проведення бетонних робіт при температурах нижче 15⁰ С. Спільною метою і виробників бетонів, і будівельників є забезпечення якості технічних характеристик бетонів та залізобетонних виробів.

Українська