Проректор ІФНТУНГ взяв участь в обговоренні розвитку низьковуглецевої енергетики Європи

Проректор з науково-педагогічної роботи Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, професор Максим Олегович Карпаш перебував з офіційним візитом у м. Брюссель. На запрошення провідних експертів проекту ENABLE.EU він взяв участь у практичному семінарі щодо практики відповідальної енергетики в Європі (Responsible Energy Practice Workshop). Воркшоп проходив 15 березня в Європейському соціально-економічному комітеті в рамках проекту ENABLE.EU. На семінар були запрошені експерти державних, науково-дослідних установ, провідних університетів та бізнес-асоціацій з різних держав-членів Європейського Союзу та інших країн.

Зазначимо, що Європа сьогодні перебуває на перехідному етапі до низьковуглецевої енергетики, яка спрямована на вирішення проблем, пов'язаних із зміною клімату, високим рівнем забруднення та зростаючою проблемою енергетичної безпеки. У зв`язку з цим, виникає низка проблем, які потребують відповідного опрацювання провідними фахівцями в цій галузі, до яких відносяться й експерти ІФНТУНГ.

Про актуальність обраної для обговорення проблематики Максим Олегович зазначив: «Сьогодні не тільки в Європі, а й в усьому світі переймаються питанням скорочення викидів парникових газів. Україна і, зокрема, наш університет не залишаються осторонь й активно працюють над вирішенням цих проблем та пошуком відповідей на енергетичні виклики». Варто підкреслити, що ІФНТУНГ для участі у воркшопі обрано не випадково, оскільки він займає лідируючу позицію серед ЗВО щодо зниження енергоспоживання та має значний досвід у впровадження проектів з енергоефективності. Відповідно, Івано-Франківськ має усі можливості для того, щоб стати енергоефективним центром нашої держави.

Серед багатьох нагальних питань, які потребують напрацювання певних кроків щодо їх вирішення, найактуальнішими для обговорення стали проблеми: децентралізації електроенергетичних систем; створення мікромереж, які б включали приватних виробників електроенергії та місцевих споживачів; стимулювання енергоефективності та енергозбереження; зростання використання електромобілів та ін.

Участь у заходах такого значення та масштабу – це неоціненний досвід і нові знання щодо модернізації енергетичного сектору, розвитку енергоефективності та енергозбереження в Україні.

Українська