Покращити екологічний стан і підвищити енергоефективність!

Над цим працюють науковці провідних університетів транскордонного регіону - Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, Технічного університету Клуж-Напока (Університетський центр в Байа-Маре), Технічного університету в Кошице, в рамках проєкту «Відновлення енергії з твердих побутових відходів з використанням технологій теплового перетворення в транскордонному регіоні (EnyMSW)», для яких питання відновлення енергії з твердих побутових відходів (ТПВ) за допомогою технологій термічної обробки є нагальною проблемою.

Як повідомлялось раніше, фахівці університету проводили відбір проб ТПВ для здійснення аналізу термічної обробки (збір здійснювався зі свіжих відходів, перевантажених з ущільнювача на поверхню сміттєзвалища). Загалом після збору, сортування всіх відходів по категоріях та зважування було 5 зразків твердих відходів по 6 кг.

По 5 кг з кожної проби відходів науковці університету, доценти Артур Воронич і Любомир Жовтуля уже транспортували в Байа-Маре для термічної обробки. Під час зустрічі учасники відвідали новостворену лабораторію для аналізу складу та енергетичних параметрів сміття, яке спалюється.

Так, в університеті-партнері, за допомогою лабораторного обладнання для термічної обробки відходів, будуть проаналізовані: температура горіння для кожного зразка відходів; відновна маса зразка відходів (різниця між масою вихідного зразка й отриманими твердими залишками після спалювання); емісійний склад кожного зразка; склад твердих залишків. Окрім того, по 1 кг з кожної проби залишилось в ІФНТУНГ для проведення хімічного аналізу за показниками рН, вологості та вмісту органічного / неорганічного вуглецю та важких металів: Cu, Pb, Zn, Ni, Cd, Co, Cr, Mn, K тощо.

Загалом, результати стануть основою для пропозицій щодо вивчення регіональної політики у сфері методів та технологій термічної обробки твердих побутових відходів з рекуперацією енергії.

Експерти, які реалізовують проєкт EnyMSW в Україні переконані, їхня діяльність має увінчатись успіхом, що сміття – це ресурс, який можна перетворити на джерело енергії.

Нагадаємо, що проєкт EnyMSW стартував 1 листопада цього року та фінансується в рамках Програми транскордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна (HUSKROUA) 2014-2020.

 

Українська