Об’єднатись та якісно перекладати

Під таким гаслом пройшов 12 грудня в готелі «Надія» Форум перекладачів. Серед учасників та організаторів – викладачі кафедри філології та перекладу та студенти спеціальності «Філологія» Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу.

Привітати представників такої важливої для міста, яке позиціонує себе як туристичний та культурний центр, професії прийшов міський голова Руслан Марцінків.
До Форуму долучилась й представниця посольства Чеської Республіки Луціє Ржегоржікова, яка представила проблеми українсько-чеського перекладу.
Модератор Форуму - студентка гр. ФІЛ-17-1 Діана Бабій, ставила спікерам заходу дуже фахові питання, адже сама незабаром стане дипломованим перекладачем і має вже свій перекладацький досвід. Тож такі серйозні питання, як старт та робота з видавництвами, САТ-інструменти, оплата праці перекладача, міжнародні програми та конкурси для перекладачів тощо, обговорювались невимушено, цікаво й легко.

Серед спікерів заходу фахові перекладачі художньої, технічної літератури, представники перекладацьких фірм та проектів з різних міст України. Надзвичайно корисним виявилось спілкування з менеджеркою ТІА –  ініціативної групи, що об’єднує професійних перекладачів та перекладачок художньої й нехудожньої літератури, дослідниць і менеджерок культури. Це професійна платформа для підвищення поінформованості перекладачів у юридичних питаннях, сприяння видимості та захищеності перекладачів у правовому полі, інформаційної, консультаційної та організаційної підтримки перекладацьких ініціатив, організації освітніх і культурних перекладацьких проектів, лобіювання інтересів спільноти, проведення фахових опитувань і досліджень.

Ця група неабияк надихнула учасників Форуму перекладачів до об’єднання: було створено  групу «Перекладачі Івано-Франківська», до якої запрошуємо долучатись!

На Форумі були присутні також івано-франківські перекладачі, викладачі та студенти Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника та Університету Короля Данила. Усі мали змогу поспілкуватись зі спікерами та між собою за філіжанкою запашної кави, вміло приготованої кваліфікованими баристами ресторанів готелю «Надія».

 

Українська