На варті Гідності: обговорюємо реформи в енергетичному секторі

21 листопада в Україні відзначають п’яту річницю Революції Гідності. По всій країні відбуваються віче, заходи з вшанування Героїв Небесної Сотні, учасників АТО тощо. Що ж ми вибороли у цій Революції, чи змінилось українське суспільство, чи справдились очікування українського народу щодо проведення низки реформ – ці та інші проблеми обговорювали на телемарафоні ОТБ «Галичина» «На варті Гідності».

Серед актуальних питань обговорили реформу судової системи, енергетичного сектору, нової української школи і, навіть, надання томосу. Гості студії – суддя Андрій Малєєв, професор Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Максим Карпаш та професор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Сергій Адамович говорили про здобутки та проблеми реформ у таких потрібних нашій державі сферах.

Чи не найбільше дражливим для пересічних українців на сьогодні є питання тарифів на енергоносії та реформи у енергетичній сфері. Бо відомо, що суспільство оцінює успішність реформ за своїм гаманцем. Проте, як зазначив професор ІФНТУНГ Карпаш М. О., реформа в енергетичній сфері триває: за 5 років Україна зменшила свою енергозалежність, скоротила споживання газу вдвічі, відмовилась від російського газу, нарощує сектор відновлювальної енергетики. Позитивними є диверсифікація джерел постачання енергоносіїв, прозорість цієї системи, на 95 % оновився менеджмент в енергетичному секторі. Максим Олегович також підкреслив, що піднесення тарифів на газ хоча й має негативні нюанси, все ж спонукає суспільство замислитись про енергоефективність, сталий розвиток та ощадливість. Якщо Україна хоче успішно завершити реформи в енергетичному секторі, то повинна послідовно йти визначеним курсом. І аж ніяк не варто покладатись на заяви деяких політиків, які обіцяють знизити тарифи вдвічі, бо це просто нереально зробити для всіх таким чином, щоб країна не потрапила в енергетичну кризу. Адже не варто забувати, що ми все ще залежні від постачання російського ядерного палива, нафтопродуктів та зрідженого газу, нагальним є також питання оновлення української газотранспортної системи.

Проф. М. Карпаш оптимістичний у своїх прогнозах: невтомна праця, наполегливість, якісна освіта – без якої нікуди, грамотні управлінські рішення –  все це запорука для успішної реалізації розвитку країни. І кожен повинен почати з себе, бо здобутки кожного допоможуть змінити країну.

 Детальніше про телемарафон «На варті Гідності»:

 

Українська