Науковці ІФНТУНГ діляться пропозиціями щодо низьковуглецевого розвитку Європи

Науковці Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу — проректор з науково-педагогічної роботи, проф. Карпаш М.О. та доц. Яворський А.В., перебували з офіційним візитом у м.Софія (Болгарія). На запрошення провідних експертів проекту ENABLE.EU, вони взяли участь практичному семінарі зацікавлених сторін щодо практики управління процесом переходу до низьковуглецевого майбутнього, який проходив у Центрі вивчення демократії (Center for the Study of Democracy). На семінар були запрошені представники державних, науково-дослідних установ, університетів та бізнес-асоціацій з різних держав-членів Європейського Союзу та інших країн.

Зазначимо, що Європа сьогодні перебуває на перехідному етапі до низьковуглецевої енергетики, яка спрямована на вирішення проблем, пов'язаних із зміною клімату, високим рівнем забруднення та зростаючою проблемою енергетичної безпеки. У зв`язку з цим, виникає низка проблем, які потребують відповідного опрацювання провідними фахівцями в цій галузі. Це і стало метою проведення такого формату семінару у Центрі вивчення демократії.

Серед великої кількості нагальних питань, які потребують напрацювання певних кроків щодо їх вирішення, найбільш актуальними для обговорення серед провідних експертів  були проблеми в управлінській сфері, а також перешкоди в сприйнятті громадськістю політики низьковуглецевого розвитку. Учасниками семінару також обговорювались можливі рішення та проведення заходів щодо вирішення проблем з низьким інституційним, адміністративним та професійним потенціалом, особливо на регіональному рівні; "енергетичною бідністю", яка в багатьох країнах закріплена в законодавстві; брак стратегічного мислення та політичної відданості; домінуюче положення державних службовців у енергетичних системах та політиці; низький рівень обізнаності та відсутність прозорості.

Детальніше про проект ENABLE.EU.

Українська