Науковці ІФНТУНГ виступають в якості експертів

Відповідно до Комунікаційної стратегії університету на 2018-2020 рр., затвердженої Наказом № 166 від 2 травня 2018 р., яка передбачає забезпечення стратегічних комунікацій та ефективне позиціонування Івано-Франківського національного університету нафти і газу як у внутрішньому, так і в зовнішньому інформаційному просторі, провідні науковці університету вже тривалий час консультують та працюють в якості експертів не тільки в нафтогазовій, енергетичній галузях, а й в інших не менш важливих.

На початку грудня в селі Замагора, що у Карпатах, впав метеорит, ледь не спаливши гараж місцевого жителя. Горянин Богдан зазначив, що гуркіт від небесного тіла супроводжувався яскравим світлом. Чоловік вибіг на вулицю та побачив, як палає гараж. Загасивши вогонь у споруді, він знайшов двокілограмовий камінь. Проаналізувавши інформацію з інтернету, Богдан зробив висновок, що камінь може мати космічне походження.

З цього приводу знімальна група телеканалу 1+1 у складі Алли Пасс та Романа Дутчака поспілкувалась з відомим науковцем ІФНТУНГ, професором кафедри екології, доктором геолого-мінералогічних наук Олегом Адаменком.

Олег Максимович ретельно оглянувши камінь, припустив, що це ймовірно метеорит, зокрема – хондрит, який вважається одним з найпоширеніших типів кам'яних метеоритів: «Коли він проходив атмосферу Землі, то розігрівся до кількох тисяч градусів і, відповідно, саме тому оплавився. В його складі є нікель, тому він, незважаючи на малий розмір, має велику вагу».

На цьому дослідження небесного тіла не закінчились. На сьогодні метеорит передали в Музей гуцульської магії, однак згодом науковці продовжать експертизу метеориту.

 

Детальніше про падіння метеориту та висновки науковця ІФНТУНГ у відеосюжеті 1+1:

 

Українська