Навчальний візит до Університету Гранади в рамках проекту HETES за програмою TEMPUS

У період з 1 по 5 червня 2015 року на базі Університету Гранади (Іспанія) відбулась чергова сесія навчальних візитів в рамках проекту TEMPUS 543966 «Вища інженерна освіта для екологічно усталеного промислового розвитку»  «HIGHER ENGINEERING TRAINING FOR ENVIRONMENTALLY SUSTAINABLE INDUSTRIAL DEVELOPMENT (HETES)».

Відповідно до програми навчального візиту учасники детально попрацювали над теоретичними та методичними аспектами впровадження елементів та основ сталого розвитку до навчальних дисциплін. Також надзвичайно цікавою була доповідь проф.Агустіна Веласкеса, який представив математичний інструмент – модель з використанням матриці множників соціальних даних для прогнозування впливу на навколишнє середовище змін у динаміці розвитку галузей економіки чи соціальної інфраструктури. Застосування таких моделей, за визнанням учасників зустрічей, може бути ефективним інструментом регіонального планування з урахуванням категорій сталого розвитку.

Також надзвичайно цікавими виявились навчальні візити на реальні об’єкти  - компанія GreenIng, приклади сталих рішень щодо енергопостачання у містечку Херес дель Маркедес (міні-ГЕС та фотовольтаїка), а також Парк науки міста Гранада. Останнє послужило додатковим приводом натхнення до створення Наукового Містечка «Нова енергія» на базі ІФНТУНГ.

Українські партнери на координаційній зустрічі крім ІФНТУНГ, були представлені Національною металургійною академією України та Криворізьким національним університетом. На жаль, представники Донецького національного технічного університету участі в семінарі не взяли. Севастопольський національний технічний університет, згідно рішення Європейської Комісії, вилучений з партерів проекту.

Від ІФНТУНГ участь в заході взяли проректор з наукової роботи проф.Карпаш О.М. та директор НДІ НГЕіЕ проф.Карпаш М.О. 

Будівля архітектурного факультету Університету Гранади, де проходила зустріч Міні-ГЕС у місті Херес дел Маркізес Фотовольтаїчна станція в Парку Науки міста Гранада Фото-концентраційна установка (геліоколекторна) в Парку Науки міста Гранада

Українська