Навчальний візит до Великої Британії

З 29 червня по 2 липня 2015 відбувався навчальний візит до Великої Британії по темі: Зміцнення потенціалу ефективної комунікації питань енергетики серед академічної спільноти в Україні, проект «Академія». 

Від Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу в навчальному візиті брав участь завідувач відділу міжнародних зв’язків, координатор національного контактного пункту програми Горизонт 2020 по напрямку енергетика  - доц. Воронич Артур Романович

Основними цілями навчального візиту були:

  • Комунікація науки з точки зору британського уряду
  • Комунікація науки:  недавнє дослідження у Великій Британії поточного стану комунікації зі ЗМІ, науковою спільнотою та громадськістю. Університети були в центрі уваги, але велика  робота стосувалася також приватного сектору  та Науково-дослідних рад.
  • Наука про Землю з акцентом на сланцевому газі 
  • Залучення громадськості до питань енергетики та соціальний вплив науки

В рамках візиту були проведені :

  • зустріч у Міністерстві Великої Британії з бізнесу, інновацій та навичок з Директором з комунікацій паном Рассел Гроссман та членами його наукової команди.
  • зустріч в Музеї природничої історії  (The Natural History Museum) - провідному міжнародному науково-дослідному центрі з розробки та передачі цінних навичок в галузі науки, курування та залучення громадськості. 300 штатних вчених з яких 70 працюють за кордоном в будь-який момент часу. Багато провідних майстрів та науков-дослідних програм для молодих вчених. Реймар Селтманн і Алла Долгополова розповіли про дослідження руд науковцями Музею та історію співпраці з Україною. Учасники відвідали Центр зображень і аналізів. Даний центр містить широкий спектр складних інструментів, які можуть бути використані для широкого кола наукових досліджень. Штат Центру укомплектований фахівцями, які мають досвід у підготовці та аналізі: геологічних зразків, включаючи зразки мінералів; біологічні зразки синтетичні матеріали. Професор Майкл Бредшоу -професор з проблем глобальної енергетики (Warwick Business School) представив результати досліджень, які він провів для UKERC(Британського центру енергетичних досліджень). Дослідження професора Бредшоу були зосереджені на геополітичній економіці світової енергетики. Протягом майже 20 років він вивчав розвиток нафтових і газових проектів на Сахаліні на Далекому Сході. Це спонукало до досліджень енергетичної безпеки в Північно-Східній Азії. В даний час він оцінює плани Росії щодо розвитку власної промисловості зрідженого природного газу (ЗПГ). З 2008 по 2011 рік він брав участь у програмі досліджень взаємозв'язку між енергетичною безпекою, глобалізацією і змінами клімату. У жовтні 2013 видавництво Polity Press опублікувало його книгу під назвою «Дилеми глобальної енергетики». В даний час він завершує дослідження у проекті з Глобальної газової безпеки, що фінансується UKERC. Він планує продовжити свої дослідження  глобальної геополітичної економіки газової промисловості і в даний час досліджує перспективи розвитку сланцевого газу у Великій Британії та Європі (він бере участь у загальноєвропейському проекті з сланцевого газу). Він також планує продовжити дослідження забезпеченості Північної Америки викопним паливом і глобальної геополітики викопного палива за подальшої підтримки UKERC. Професор Ієн Стьюарт (Iain Stewart) - професор з комунікації наук про Землю в Школі географії, наук про Землю і навколишнє середовище в університеті Плімута розповів про свій собистий досвід комунікації наук про Землю і наукові дослідження субшарів. Кріи того, що Ієн Стьюарт – відомий науковець-геолог, він ще відомий телеведучий на ВВС, бере участь у створені науково-популярних фільмів і програм для ВВС.
  • зустріч у Музеї науки (The  Science Museum). Бен Веріндер (який нещодавно очолював національний проект оцінювання комунікації науки у Великій Британії) та його наукова команда розповіли про основні висновки стосовно сильних і слабких сторін наукової комунікації у Великій Британії. Була проведена відкрита дискусія з учасниками візиту щодо сильних і слабких сторін наукової комунікації у Великій Британії та застосування їхнього досвіду до України.
  • зустріч в Імперському коледжі (The Imperial College London). Основна тема зустрічі - соціальний вплив науки, з особливим акцентом на енергетиці, приймаюча сторона - Науковий центр Великої Британії з енергетичних досліджень (UK ERC). Учасники зустрічі від британської сторони:
    • Ліндсей Райт, UKERC, яка розповідала про структуру наукового центру та зв’язки центру з громадськістю в науковій сфері.
    • Наташа Тобін, університет Борнмут, професор в сфері зв’язків з громадськістю в науковій сфері розповіла про магістерські та аспірантські програми в даній сфері, та роботу її випускників в міністерствах та департаментах в напрямку по покращенню комунікації науки з суспільством 

Під час останньої зустрічі українські учасники були запрошені представити свої дослідження у своїх галузях. Далі було проведено відкриту дискусії перспектив для Великої Британії та України. А також намічено напрямки продовження навчання під час наступного тренінгового семінару з комунікації науки, який буде проходити в Києві 21-22 липня 2015 року.

Основні здобутки візиту для української делегації – нові знання, новий досвід, подібності та відмінності між Великою Британією та Україною. Також розглянуто та обговорено ідеї (питання) для практичних дій і розвитку в галузі комунікації питань енергетики в Україні та ідеї для потенційного партнерства і співробітництва між Великою Британією та Україною.

Учасники візиту висловлюють велику вдячність за організацію даного навчального візиту представникам Британської ради в Україні (http://www.britishcouncil.org.ua/) та компанії Шелл (http://www.shell.com/).

Навчальні матеріали:

Фото навчального візиту

         

 

 

Українська