Навчальний візит до Великобританіїв та Іспанії в рамках проекту HETES

У період з 14 по 19 вересня 2015 року в рамках проекту TEMPUS 543966 «Вища інженерна освіта для екологічно усталеного промислового розвитку»  (Higher engineering training for environmentally sustainable industrial development - HETES) відбувся навчальний та пізнавальний візит до Нового університету Букінгемширу в м. Хай-Вайком (Велика Британія) завідувача кафедри ЕМ і ТД Райтера П.М. та доцента кафедри ЕМ і ТД Миндюка В.Д.

Метою навчальної поїздки було вивчення досвіду організації безперервного та дистанційного навчання в напрямку інженерної освіти, ознайомитися з досвідом реалізації інженерних напрацювань, отриманих в університеті, шляхом втілення їх в технічні процеси та засоби базових галузей промисловості.

Особлива увага доповідачів протягом навчальних занять була зосереджена на такій складовій безперервного навчання, як отримання в університеті практичних знань, що дозволяють вирішити проблему впровадження результатів досліджень студентів та дослідників університету в практичне виробництво. З цією метою викладачами Нового університету Букінгемширу на реальних прикладах було висвітлено їх досвід вирішення вказаної проблеми. За результатами повідомлень слухачами з України разом з британськими колегами та групою слухачів з університетів країни Марокко відбувся жвавий обмін думками та досвідом в галузі організації впровадження результатів досліджень, які проводяться в університетах їх держав.

Значний інтерес викликав візит навчальної групи викладачів університетів України та Марокко до бізнес-інкубатора міста Хай-Вайкома. Представник адміністрації вказаної організації детально розповів про особливості роботи бізнес-інкубатора і на реальних прикладах існуючих фірм показав технологію реалізації університетський науково-прикладних ідей у виробництво та життя суспільства. Дані приклади дали можливість при формуванні навчальних програм дисциплін, що викладаються як для студентів так і для слухачів післядипломної освіти, відображати не тільки теоретичні положення, а і навики та методології можливої практичної реалізації знань у вигляді конкретних бізнес-проектів.

Яскравим підтвердженням успішної реалізації теоретичних напрацювань випускників університету було створення спочатку на базі бізнес-інкубатора, а пізніше як і окремого успішно підприємства - фірми «CRDM» . Шлях від університетської ідеї до широкої практичної реалізації для англійських колег в галузі створення об’ємних елементів конструкцій складної форми тривав від 1996 по 2013 рік. На прикладі згаданого виробництва було показано, яким чином можна втілити наукові ідеї та які проблеми при втіленні виникають. Даний приклад яскраво відображає втілення ідеї реалізації усталеного розвитку промислового виробництва та дозволить краще забезпечити викладання університетських курсів, пов’язаних із сталим розвитком.

 

У період з 14 по 19 вересня 2015 року в рамках проекту TEMPUS 543966 «Вища інженерна освіта для екологічно усталеного промислового розвитку»  (Higher engineering training for environmentally sustainable industrial development - HETES) відбувся навчальний візит представників кафедри енергетичного менеджменту та технічної діагностики доцента Тацаковича Н.Л. та асистента Жовтулі Л.Я. до університету м.Гранади, Іспанія.

Програма візиту передбачала ознайомлення з підготовкою курсів для он-лайн навчання, можливістю використання програмного забезпечення з відкритим програмним кодом для цілей навчання і дослідження, відвідування Центру віртуального навчання працівників університету. Також Університет Гранади презентував свої сучасні дослідження у напрямку "цифрового" суспільства та впливу цифрових технологій на розвиток Університету. Крім того під час візиту відбулась захоплива екскурсія до Наукового містечка м. Гранади, яке підтримується Університетом.

 

Українська