Міжнародний воркшоп: як правильно консервувати та реставрувати дерев’яну архітектуру навчалась студентка ІФНТУНГ

Студентка-архітекторка Інституту архітектури, будівництва та енергетики ІФНТУНГ  Сербін Анна взяла участь у двотижневій Міжнародній майстерні- workshop «Реставрація дерев’яної церкви», що відбулась на базі кафедри архітектури та реставрації Національного університету «Львівська політехніка». Захід відбувся за участі американських реставратора Юрія Янчишина та педагога, історика, археолога й історика архітектури Мирона Стахіва. Учасники прослухали 26 годин лекцій про дерев’яну сакральну архітектуру України, методи консервації та реставрації деревини. Відпрацювали 30 годин практичних занять на двох об’єктах: іконостасі у церкві Св. Климентія у Львові та дерев’яній церкві у селі Кугаїв. Учасники мали змогу на практиці застосовати вивчену методику дослідження, реставрації та консервації дерев’яної архітектури під керівництвом фахівців, а також в лабораторних умовах вивчати техніку мікроскопічного дослідження деревини.

«Дуже важливо, що  учасники мають можливість не тільки слухати, але й самі виконувати певні роботи. Ми навчаємо методики і даємо можливість їм спробувати цю методику під наглядом спеціалістів. Це робиться для того, аби в майбутньому вони самі могли її використовувати. І це дуже важлива компіляція теорії та практики», – пояснює реставратор зі США Мирон Стахів.

Університет пишається своєю молодою архітекторкою, яка розуміє значущість дерев’яної сакральної спадщини для країни й має бажання піклуватися та зберігати наше минуле заради майбутнього!

Довідково. Організаторами міжнародної майстерні-воркшопу виступили: кафедра архітектури і реставрації НУ «Львівська політехніка», Period Furniture Conservation, LLC, Jersey City, NJ USA, Український національний комітет ІКОМОС, ЛОО «Українське товариство охорони пам’яток історії та культури», Музей народної архітектури та побуту «Шевченківський гай», Державний історико-архітектурний заповідник в м. Жовкві

Українська