Міжнародна науково-технічна конференція «Перспективи нарощування ресурсної бази нафтогазової енергетики» у рамках днів науки в ІФНТУНГ

25 травня 2016 р.  в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу розпочала роботу Міжнародна науково-технічна конференція «Перспективи нарощування ресурсної бази нафтогазової енергетики», присвячена 65-річчю Геологорозвідувального факультету (сьогодні – Інститут геології та геофізики, директор – Омельченко В. Г.). Триденний захід (до 27 травня) проходить за підтримки Міністерства освіти і науки України,  ІФНТУНГ, Національної академії наук України, Державної служби геології та надр України,  НАК «Нафтогаз України»,  ДГП «Укргеофізика»,  Української нафтогазової академії, Спілки геологів України. Окрім вітчизняних вчених у конференції задіяні учасники з  Гірничо-металургійної академії ім. С. Сташиця (Польща), Університету нафти і газу м. Плоєшті (Румунія), Державного науково-дослідного інституту нафти і газу (Краків, Польща). Метою конференції є пошук нових ефективних шляхів нарощування бази енергетичних ресурсів, розширення зв’язків між ученими різних країн, налагодження тіснішої співпраці між навчально-науковими закладами та виробничими підприємствами.

З вітальним словом до учасників та гостей конференції звернувся ректор університету, академік НАН України Євстахій Крижанівський (голова оргкомітету), зазначивши її важливість для розвитку нафтогазової галузі, яка потребує сьогодні нарощування обсягів геологорозвідувальних робіт для прирощення ресурсів вуглеводнів. Великі сподівання у цьому плані покладені на геологію та геофізику, які для подальшого забезпечення держави енергетичними ресурсами займаються виявленням перспективних на нафту і газ об’єктів та інтенсифікацією пошуково-розвідувальних робіт з метою швидшого введення у розробку відкритих покладів та родовищ нафти і газу. Цю думку підтримав проректор з наукової роботи ІФНТУНГ, проф. Олег Карпаш, закликавши геологів та геофізиків розглядати перспективи нарощування ресурсної бази нафтогазової енергетики також у ракурсі ініціативи прозорості у видобувних галузях, що становить міжнародний антикорупційний стандарт (UEITI). Присутнім продемонстрували фільм про переваги прозорості та відсутності корупційних схем у видобувних галузях України на основі минулорічного звіту UAEITI (грудень 2015 р.)

Директор Інституту геології та геофізики Валерій Омельченко оголосив програму роботи конференції та відзначив, що  з 128 учасників 58 – представники профільних виробничих підприємств (дев’ять – представники зарубіжних країн).

Опісля розпочалось Пленарне засідання конференції, на якому презентували доповіді В. Ю. Максимчук (Карпатське відділення Інституту геофізики ім. С. І. Субботіна НАН України), М.-В. Батістату (Університет нафти і газу м. Плоєшті, Румунія), І. П. Гафич (ПрАТ «Нафтогазвидобування»), П. Сух (Державний науково-дослідний інститут нафти і газу, Польща), А. Данчишин (СП Полтавська газонафтова компанія), Я. Я. Климович (НАК «Надра України»), Д. Д. Втерковський (Державне підприємство «Виробниче об’єднання «КАРПАТИ»)

Пополудні розпочались круглі столи та семінари, на яких обговорювали пошуки та розвідку родовищ нафти і газу, нетрадиційні джерела вуглеводнів;  питання  промислової та розвідувальної  геофізики , геоінформаційних систем, буріння свердловин, видобування та транспортування нафти і газу; проблеми загальної та регіональної геології осадових басейнів; геолого-економічну оцінку та моделювання родовищ корисних копалин; новинки у галузі гідрогеології, інженерної геології, геоекології та екологічної безпеки; актуальні питання нафтогазової енергетики та підготовки кадрів.

У рамках конференції відбулись засідання відділень «Геологія нафти і газу» та «Геофізика» УНГА, Круглий стіл до 65-річчя Геологорозвідувального факультету та презентація Спілки геологів України на тему: «Юні геологи – майбутні фахівці геологічної галузі».

Вийшли друком матеріали конференції з доповідями учасників.

Конференція триватиме до 27 травня 2016 року. Інформація оновлюється.

    

Українська