Міжнародна екуменічна конференція у Кракові «Євангеліє у мові матері. Інспірації спадщиною святих Кирила і Мефодія у вихованні і навчанні – східноєвропейський досвід у контексті актуальних викликів»

16-17 листопада 2015 року у Кракові (Польща) на базі кафедри українознавства Яґеллонського університету відбулась конференція «Євангеліє у мові матері. Інспірації спадщиною святих Кирила і Мефодія у вихованні і навчанні – східноєвропейський досвід у контексті актуальних викликів», в якій взяла участь доцент кафедри філології та перекладу Івано-Франківського національного університету нафти і газу, кандидат філологічних наук Ірина Магрицька. Студенти цієї кафедри вивчають українську мову (загальна кількість годин на її вивчення складає близько 1000 годин), українську культуру та письменство (по 360 годин на кожну дисципліну); від 30 до 60 годин відведено на вивчення таких предметів, як історія України, вступ до українознавства, географія і господарство сучасної України, політична система України в Європі і світі, осередки наукового, культурного життя української діаспори, історія українських православних і греко-католицьких церков, українська духовність, українська ментальність, історія української еміграції тощо. Уже не вперше кафедра українознавства Яґеллонського університету на чолі з професором-славістом Володимиром Мокрим проводить наукові конференції, до участі в яких залучаються викладачі, аспіранти та студенти цієї кафедри, науковці з інших країн.

Організаторами конференції виступили також Інститут фундаментальної теології, екуменізму та діалогу Папського університету Івана Павла ІІ; Рух християнської культури «Відродження»; Краківська філія Польської екуменічної ради; Фундація св. Володимира Хрестителя Київської Руси у Кракові.

Перед початком конференції у костелі св. Войцеха для її учасників відбулась екуменічна молитва у супроводі отця-декана Петра Павлище – пароха греко-католицької церкви у Кракові. Розпочали конференцію вітальним словом декан факультету міжнародних і політичних студій Ягеллонського університету проф., д-р габ. Богдан Шляхта і продекан  теологічного факультету Папського університету Івана Павла ІІ, ксьондз, проф. д-р теолог. наук Роман Богач.

Актуальними і науково значущими були доповіді учасників конференції, серед яких і доповідь І. В. Магрицької: «Мовотворча спадщина солунських братів в історії українського та російського народів». Участь викладача нашого університету у конференції такого рівня сприяє не тільки успішній міжнародній співпраці ІФНТУНГ, але й показує потенціал українських науковців.

Українська