МОН України посприяв підключенню українських вишів до наукових баз Web of Science та Scopus

Міністерство освіти і науки забезпечило підключення понад 100 українських вишів та наукових установ МОН до міжнародних наукових баз даних за кошти держбюджету: 68 вишів –до Scopus і 64 – до Web of Science. До переліку цих закладів входить й Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу (27 – Web of Science та 26 – Scopus).

Щоб відібрати виші та установи, Міністерство провело конкурс за відповідними критеріями: кількість наукових та науково-педагогічних працівників (масштаб закладу); обсяг залучених фінансових ресурсів на наукові дослідження і розробки (активність та мотивація колективу до наукової діяльності); кількість наукових публікацій в Scopus та Web of Science (якість наукових результатів у зрозумілому для світового наукового товариства форматі). Максимальною була оцінка у 30 балів. Заклади, які одержали 15 балів і більше, а таких було 29, – отримали доступ до обох баз даних. 74 виші одержали доступ до однієї з двох баз.

 Директор департаменту науково-технічного розвитку МОН Дмитро Чеберкус зазначив, що у підсумку вдалося охопити майже всю країну, а щоб охопити доступом якнайбільшу кількість науковців, була встановлена особлива умова – «Установа, що отримала доступ, зобов’язана надавати його у комп’ютерних залах своїх бібліотек всім бажаючим – незалежно від того, які установи та заклади вони представляють».

Крім того, компанії-постачальники послуг Elsevier (Scopus) та Clarivate Analytics (Web of Science) на прохання МОН погодилися проводити в Києві та регіонах семінари й тренінги, щоб підвищити публікаційну активність та якість наукових статей. Вони також впорядкують в базах профілі українських вишів та наукових установ, що дозволить підвищити їхній рейтинг та видимість на світовій науковій карті.

Українська