Молодих екологів Прикарпаття об’єднав Екогеофорум – 2020

Молодіжний екогеофорум – 2020 відбувся сьогодні, 10 грудня, в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу. Захід організовано керівництвом Інституту природничих наук і туризму за підтримки Міністерства освіти і науки України,  Івано-Франківської обласної державної адміністрації, Управління екології та природних ресурсів Івано-Франківської ОДА. Учасниками форуму стали учні закладів середньої освіти та студенти коледжів м. Івано-Франківськ та Івано-Франківської області, які цікавляться науковими дослідженнями у сфері збереження навколишнього середовища.

Відкрив захід і представив учасників форуму директор Інституту природничих наук і туризму Валерій Григорович Омельченко. З вітальним словом від імені ректора ІФНТУНГ, академіка НАН України звернувся до учасників перший проректор університету Олег Миколайович Мандрик, який наголосив, що проведення такого заходу є важливим на всіх рівнях: для університету, для області, для держави. Сьогодні кожна людина може користуватись усіма земними ресурсами, але, натомість, не всі усвідомлюють свою відповідальність перед природою і завдають велику шкоду нашій планеті. Тому основне завдання форуму – спільно із молоддю напрацювати ті механізми, які зможуть забезпечити гармонійний розвиток господарства, людини, природи та допоможуть залишити Землю наступним поколінням такою, якою ми її бачимо зараз.

На важливості заходу та його роль у вихованні екологічно свідомої молоді наголосив у своєму вітальному слові й начальник Управління екології та природних ресурсів Івано-Франківської обласної державної адміністрації Андрій Дмитрович Пліхтяк, який також відзначив високу роботу університету в підготовці висококваліфікованих спеціалістів.

Загалом конференція відбувалась за кількома напрямами, відповідно до яких, учасники розділились на секції, де захищали свої наукові роботи:

- «Екологія та захист навколишнього середовища» (Переможці: 1 місце: Зазубик Діана (Ліцей 5 Івано-Франківської міської ради); 2 місце: Коробейников Микита (Івано-Франківський фізико-технічний ліцей-інтернат), Саїв Соломія, Волочій Яна (Дзвиняцький ліцей); 3 місце: Струк Анастасія (Ліцей 5 Івано-Франківської міської ради), Лопуляк Анастасія (Івано-Франківський Академічний ліцей-інтернат), Орфанова Олена (Природничо-математичний ліцей, м. Івано-Франківськ)).

- «Геологія та географія» (Переможці: 1 місце: Гуменюк Надія (Надвірнянський ліцей ); 2 місце: Григорук Наталія (Надвірнянський ліцей), Сенів Тетяна (Тлумацька гімназія)).

- «Туризм та краєзнавство» (Переможці: 1 місце: Савчук Сергій (Надвірнянський ліцей); 2 місце: Струк Аліна (Надвірнянський ліцей),  Корольчук Яна (Івано-Франківський академічнй ліцей-інтернат)).

- «Біологія» (Переможці: 1 місце: Вонсуль Маркіян (Городенківська гімназія ім. Антона Крушельницького); 2 місце: Осадчук Любов (Городенківська гімназія ім. Антона Крушельницького); 3 місце: Вакарюк Адріана, Чупрун Ганна (Городенківська гімназія ім. Антона Крушельницького)).

В рамках форуму також серед учнів 5-7 класів відбувся онлайн-конкурс тематичного малюнку. Творчі роботи розділили за напрямами:

- «Екологія та захист навколишнього середовища» (1 місце: Дубяк Вероніка, Угринівський ліцей; 2 місце: Орєхов Володимир, Угорницький ліцей, Німащук Анастасія, Угринівський ліцей; 3 місце: Василишин Роксолана, Удуд Яна, Тлумацька гімназія, Дубровська Марта, Угринівський ліцей).

- «Геологія та географія» (1 місце: Дідур Віктор, Крихівецький ліцей; 2 місце: Трубенко Олександр, Ліцей 1 Івано-Франківської міської ради, Калиній Валерія, Ліцей 1 Івано-Франківської міської ради; 3 місце:  Калинюк Анастасія, Тлумацька гімназія, Проц Олександр, Ліцей 4 Івано-Франківської міської ради).

- «Туризм та краєзнавство» (1 місце: Головач Анастасія, Угринівський ліцей; 2 місце: Заячківська Анастасія, Тлумацька гімназія).

Переможці отримали цінні призи, а всі учасники - сертифікати.

Підсумував захід координатор форуму,  директор Інституту природничих наук і туризму Валерій Омельченко, вдало підмітивши: «Про своє майбутнє ми повинні подбати. І сьогодні ми побачили, що молодим людям не байдуже, який стан екології буде в майбутньому. Нас тішить, що є кому піклуватись за наше довкілля, за природу та за майбутнє нашої планети!»

 

Українська