"Любіть Україну у сні й наяву,...і мову її солов'їну"

Сьогодні у Науково-технічній бібліотеці Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу відбулася визначна подія — це відкриття-презентація персональної виставки фотодокументаліста, члена Спілки журналістів України Мар’яна Грінера. Фотовиставка присвячена рідній мові, оскільки відбувається напередодні Дня слов'янської писемності та культури.

"З поглядом людина народжується, з поглядом людина помирає", — каже автор виставки. Саме "Погляд" має назву виставка, яку представляє сьогодні Мар’ян Казимирович. Головна мета пана Мар’яна — показати глибину душі кожної особистості. Він зазначає: "Я повинен розуміти людину, щоб робити портрети". І це Мар’яну Казимировичу, без сумніву, вдається. Важливо, що пана Мар’яна завжди підтримує його внук Андрійко, який також був на виставці. 

Загалом на виставці Мар’яна Грінера презентовано понад 60 фоторобіт. Серед його героїв відомі письменники, журналісти, композитори, художники, люди різних професій та уподобань. Фотороботи Мар’яна Грінера у 2016 році були представлені на міжнародному фестивалі "Життя прекрасне" у Словаччині, неодноразово виставки відбувалися в Івано-Франківську та за його межами, були відзначені дипломом за особисту позицію.

Виставку урочисто відкрили ректор ІФНТУНГ, проф. Євстахій Крижанівський, автор виставки Мар’ян Грінер і поетеса та модератор заходу Олеся Франко. Євстахій Іванович, відзначаючи важливість події, зазначив, що Мар’ян Грінер — це справді та людина, яка вміє дивитися глибоко у людські душі, про що свідчать його фотороботи. Дуже вдало підмічені погляди на фотографіях. Герої його світлин дивляться на світ очима, наповненими любов'ю, безкорисливістю, вірою у світле майбутнє. Потрібно бути справжнім професіоналом, щоб вловити такі миті, такі погляди.

Під час презентації у виконанні композитора та поетеси Олесі Франко звучали її авторські пісні: "Повчала мене мати", "Життя".

На презентаціїї також були присутні: професор Василь Мойсишин, доцент Іван Макаровський, професор Микола Лесюк, поетеса-художниця Ірина Тарновецька, провідний бібліотекар Світлана Балабан та студенти. Запрошені гості висловили вдячність фотомитцю за працю, талант та любов до рідної мови.

Любіть Україну у сні й наяву,

вишневу свою Україну,

красу її, вічно живу і нову,

і мову її солов'їну.

В.Сосюра

Українська