Куди підуть ґрантові кошти проєкту транскордонного співробітництва ІФНТУНГ щодо популяризації об’єктів історичної та культурної спадщини на території Румунії та України

Ще вчора ми вітали переможців ІФНТУНГ, які виборили два ґранти Євросоюзу, а вже сьогодні, 12 лютого, робоча група  Проєкту 2SOFT/2.1/91 «Розвиток транскордонного співробітництва щодо популяризації об’єктів історичної та культурної спадщини на транскордонній території Румунії й України» («Development of cross-border cooperation in promoting objects of historical and cultural heritage in the cross-border territory of Romania and Ukraine») зібралась на першу зустріч у першого проректора університету Олега Мандрика.

Як зазначив координатор проекту, проф. кафедри геодезії та землеустрою Микола Приходько, проект стартував і працювати потрібно багато й ефективно:

«Адже основна мета проєктуактивізація і поглиблення співробітництва щодо дослідження стану, збереження та популяризації об’єктів історичної та культурної спадщини на транскордонній території Румунії й України, підтримання культурного діалогу між громадами Сучавського повіту та Івано-Франківської області, а також підвищення обізнаності туристів про історико-культурну спадщину двох регіонів».

Робоча група обговорила технічні завдання Проєкту та можливості їх виконання. У фокусі обговорення було питання вибору 50 історичних та історико-культурних об’єктів Івано-Франківщини, які варто просувати. Заплановано заходи для реалізації Проєкту: виготовлення та поширення інформаційної продукції про об’єкти історичної та культурної спадщини на транскордонній території, закупівля сучасного обладнання для лазерного 3D-сканування, реконструкція геологічного музею ІФНТУНГ, створення інформаційного веб-сайту, проведення тренінгів, семінарів тощо.

Результати лазерного 3D-сканування стануть базовими при проведенні наукових досліджень та розробленні практичних рекомендацій щодо збереження, відновлення та охорони історико-культурних об'єктів.

Значні кошти заплановано використати для оновлення приміщення Геологічного музею ІФНТУНГ, який входить до топ-10 музеїв Прикарпаття, які варто відвідати.  

Результати Проєкту можуть використати численні заклади (культурно-просвітницькі, релігійні, навчальні), органи державної влади і місцевого самоврядування, громадські організації, туристичні фірми для популяризації, дослідження стану, відновлення, благоустрою, розвитку інфраструктури об’єктів історичної та культурної спадщини на транскордонній території.

Довідково. Реалізація Проєкту розпочалася 5 лютого цього року та фінансується Європейським Союзом в рамках Спільної Операційної Програми Румунія – Україна 2014-2020. Виконавці Проєкту: - Сучавський Університет «Штефана чел Маре» (головний бенефіціар, м. Сучава, Румунія) та Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу – партнер. Загальний бюджет – 454 640,50 €, з них 409 176,50 € – внесок Європейського Союзу.

Українська